Tradisjonsrik julelunsj med gode råvarer og små overraskelser

- Jeg liker det tradisjonelle, men med en twist, forteller kokk Julian Selven. Han gir deg sine beste tips til hvordan du kan modernisere julelunsjens klassiske retter.

Jul er for de fleste synonymt med å samle familie og venner til felles måltider. Mange er tro til julehøytidens tradisjoner, men hva med å gi gjestene noen overrasker?

Artikkelbilde_Julian-Selven.jpg

- Tradisjoner skal få være tradisjoner, men man kan legge til komponenter som hever smaken og moderniserer noen av rettene, uten å ødelegge dem, sier Julian.

Kokken har bakgrunn fra blant annet Skur 33 og Feinschmecker i Oslo og jobber nå med premiummerket Jacobs Utvalgte. Han vet godt hvordan han vil sette sammen julelunsjen.

- Jeg tenker jo at en julelunsj bør bugne. Det bør være et bredt utvalg av kjøtt, fisk og skalldyr på bordet, sier han og fortsetter:

- Sjøkreps, kongekrabbe og reker er jo i høysesong nå. For eksempel kan man gratinere sjøkreps. Jeg synes også det er kult hvis man lager noen retter: I stedet for å sette ut sylte,lammerull og brød på bordet, kan man komponere noen småretter, sier han.

Artikkelbilde_bugnende-julelunsj.jpg

Tradisjonelt, men med en twist

På spørsmål om det er noen retter eller råvarer man må servere til julelunsjen, må Julian tenke seg litt om.

- Man ingen ting, men eggerøre synes jeg hører hjemme, sier han.

Derfor er eggerøre én av de fire rettene Julian har satt sammen til årets julelunsj. Rettene hans passer perfekt sammen med alt det andre du ønsker å sette på bordet, enten det er sild, ost, leverpostei eller ribbe.

Julians fire oppskrifter som hever julelunsjen:

Oppskrift 1: Røkelaks og eggerøre

Artikkelbilde-eggerore.jpg

Eggerøre hører hjemme på julefrokosten og lunsjen, mener Julian. Han er tydelig på hvordan eggerøren skal være:

- Jeg vil ha en saftig og kremet eggerøre. Da avslutter jeg mens den fortsatt ser litt rå ut. 
Når man trekker pannen til side, fortsetter eggerøren å koke, derfor hiver jeg i to spiseskjeer rømme. Da får jeg ned temperaturen og bremser kokeprosessen litt, men ikke så mye at eggerøren ikke blir ferdig. Rømmen gjør også at eggerøren holder seg pen lenger og derfor egner seg bedre på en buffet, sier han, og legger til:

- Og så må man ha gressløk. Det er nesten viktigst av alt, og den må være fersk.

Eggerøre ala Julian

4 personer

Du trenger:

6 Jacobs Utvalgte Gårdsegg
2 ss meierismør
4 ss frisk gressløk
2 ss rømme
Salt og pepper
1 pakke Jacobs Utvalgte røkt laks

Slik gjør du:

Visp sammen egg, finkuttet gressløk, salt og pepper.
Smelt smør i en stekepanne på lav temperatur
Ha eggemassen i pannen og rør iblant med en slikkepott.
Når eggerøren har tatt form, men fortsatt er bløt tar du stekepannen av varmen og rører inn rømme.
Smak til med ekstra salt og pepper hvis nødvendig.

Serveres umiddelbart sammen med Jacobs Utvalgte Røkt laks.

Oppskrift 2: Sylte med sennepssaus og rødbeter

Artikkelbilde_sylteplanke.jpg

I denne retten er flere av julens klassiske smaker samlet på samme fat.

– Det er sylte i ny innpakning. Det er ikke så mye nytt her, bortsett fra den «hemmelige» toppingen, da, forteller Julian.

Ingrediensen han sikter til er rett og slett potetgull. Det gir både krønsj og god smak. Retten tilfører også en fargesprakende pallett til lunsjbordet.

Slik lager du sylte med sennepsaus og rødbeter

4 personer

Dette trenger du:

1 pakke Jacobs Utvalgte Sylte
1 pose Jacobs utvalgte potetchips (salt eller roasted garlic)
3 ss hasselnøtter
2 ss hakket persille
Salt og pepper
Karse
Småsalat
Sennepssaus (se oppskrift og video under)
Syltede rødbeter og syltet løk (se video under)

Sennepsaus

Du trenger:

3 ss Jacobs Utvalgte Sterk og søt sennep
2 ss eplecidereddik
1 dl Jacobs Utvalgte Rapsolje
1 ss hakket persille
1 ss hakket sjalottløk
Salt og pepper

Slik gjør du:

Ha Jacobs Utvalgte Grov sennep, eplecidereddik, finhakket sjalottløk og persille i en bolle.
Visp det hele sammen mens du sper i Jacobs Utvalgte Rapsolje slik at det tykner.
Smak til med mer eddik, salt og pepper. Ha det gjerne på en sprøytepose eller flaske.

Så enkelt sylter du grønnsaker

 

Slik unngår du stress

Alle har sikkert vært i selskap der verten står på kjøkkenet og er utslitt når gjestene kommer. Likevel ønsker de fleste å imponere gjestene sine med god mat.

Velger du ut en eller flere av Julians retter, er han sikker på at gjestene blir imponert. Resten av julelunsjen kan du gjøre enkelt, men godt med gode råvarer.

For eksempel kan mange av Jacobs Utvalgtes produkter plasseres rett på bordet, eller danderes på et fat uten mye ekstra jobb.

Det er likevel én ting Julian mener er oppskriften på å unngå stress:

– Planlegg, planlegg, planlegg! Forberedelser er helt klart nøkkelen. Lag lister over alt du skal handle inn og hva som skal gjøres når. Kan noe lages i forveien, så gjør det. Finn frem fatene du skal servere maten på og dekk bordet. Ha alt klart, da får du mer tid med gjestene.

Oppskrift 3: Potetvafler med lammerull

Artikkelbilde_potetvaffel-med-lammerull.jpg

– Ideen her kommer ganske enkelt fra vaffel med rømme og syltetøy, forteller Julian.

Denne retten ser leken ut og smaker fantastisk. Den er også perfekt hvis du har kokte poteter til overs.

Slik lager du potetvaffel med lammerull til 4 personer:

Du trenger:

500 g mandelpoteter
2 Jacobs Utvalgte Gårdsegg (kan sløyfes)
4 ss smør
4 ss rømme
2 dl melk
100 g hvetemel
½ ts bakepulver
2 ss finhakket persille og/eller vårløk
Salt og pepper

1 pk Jacobs Utvalgte Lammerull
½ boks rømme
2 ss hakket estragon
Sitronsaft
Salt og pepper
1 glass Jacobs Utvalgte Kvede- og urtesyltetøy
½ finhakket rødløk
Kjørvel og estragon

Slik gjør du:

Kok potetene møre, sil av vannet og la de dampe av seg så mye vann som mulig.
Mos potetene med et stampejern.
Bland alle de øvrige ingrediensene sammen med potetmosen.
La røren svelle i ca 30 minutter.
Pensle et vaffeljern med smør og stek potetvafler.
Avkjøl på en rist.

Legg lammerullen sentrert på vaffelplaten.
Pisk rømmen stiv med en visp. Tilsett finkuttet estragon og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Ha på estragonrømmen, Jacobs Utvalgtes Kvede- og urtesyltetøy og finhakket rødløk.
Topp med kjørvel og estragon.

 

Oppskrift 4: Salsiccia med kål og bakte epler

Artikkelbilde-Salsiccia-kal-eple.jpg

- I denne oppskriften har jeg byttet ut julepølsen med salsiccia og tilsatt aprikoser for litt sødme. Jacobs Utvalgte Rødvinssaus er også fantastisk til denne retten, forteller Julian.

Slik lager du salsiccia med kål og bakte epler

4 personer

Du trenger:

¼ hvit hodekål
1 ss karve
1 stk stjerneanis
50 g Meierismør
Salt og pepper
½ bunt hakket persille

1 pk Jacobs Utvalgte Salsiccia
1 rødt eple
½ ts sukker
¼ ts salt
Jacobs Utvalgte Rødvinssaus, eventuelt Jacobs Utvalgte Sjysaus
3 ss hakkede aprikoser
2 ss hakket persille
30 g meierismør

Slik gjør du:

Ha smør og vann i en kjele med vid bunn.
Snitt kålen og ha den i kjelen sammen med karve og anis.
Ha lokk over kjelen og damp den til den er ferdig. (Litt motstand skal den ha).
Tilsett smør, salt, pepper og finhakket persille.

Skjær epler i båter og ha dem i en ildfastform på bakepapir. Strø sukker og salt over, og bak eplene på ca 160 grader under aluminiumsfolie i ca 20 minutter.
Stek Jacobs Utvalgte Salsiccia i en stekepanne til den får en gyllen steke-skorpe.
Kutt aprikoser i terninger. Varm opp Jacobs Utvalgte Rødvinssaus og tilsett aprikosene. Tilsett litt smør og finhakket persille rett før servering.
Dandér smørdampet hvitkål og bakte epler på ønsket serveringsfat. Topp med pølsen.
Hell så over Jacobs Utvalgte Rødvinssaus

MENY 3for2.jpg

Relaterte artikler