Disse smårettene gjør gløggkveldene til en fest

Julen betyr at varm gløgg endelig kommer på bordet igjen. Med noen uimotståelige småretter til har du alt som skal til for å glede gjestene.

 

Det er ikke mye som er bedre enn et glass varmende gløgg når snøen laver ned og gradestokken viser minusgrader.

Artikkelbilde_Julian-Selven.jpg

– Og skal du ha gjester på gløgg, eller bare skal ha en skikkelig kosekveld, vil noen fristende småretter være helt perfekt, sier kokk Julian Selven.

Han har vært kokk ved flere kjente restauranter og jobber nå med premiummerket Jacobs Utvalgte.

Denne julen har Julian fått utfordringen: Hva slags mat er godt å servere til gløgg?

– Jeg er veldig glad i fingermat til gløggen, og det er ikke så mye jobb som skal til for å imponere gjestene hvis du har gode råvarer. En søt avslutning med sjokolade og lakris er den ideelle avrundingen på måltidet.

Godt og enkelt

Artikkelbilde-smaretter-til-glogg.jpg

Julian har komponert noen delikate småretter. Med disse på bordet er det bare å invitere til fest!

Men for å gjøre det enkleste først: Hva med selve gløggen?

– Jacobs Utvalgte har både Krydret gløgg og Eplegløgg. Begge variantene smaker som hjemmelaget, er godt krydret og enkle å tilberede, sier Julian.

For hver del gløgg, blander du med to deler vann. Varm opp uten at det koker, så er det klart til servering.

Jacobs Utvalgte Eplegløgg med konsentrert eplesaft har en frisk, balansert smak av eple, ingefær og nellik. Den klassiske varianten har en god, krydret smak av nellik, ingefær, kardemomme og kanel.


Tips! Lag en frisk, alkoholfri juledrink med Jacobs Utvalgte Eplegløgg, en god, boblende tonic, litt sitronsaft, sukkersirup og isbiter.


– Og mens gløggen trekker, kan du for eksempel ha i stjerneanis eller kanelstang for å heve smaken. Eplebiter eller hakkede nøtter i glasset er perfekt til servering.

Smarte forberedelser

Julians bakgrunn som kokk gjør at han har gode tips for å heve smaken.

Pepperrot, fennikel og diverse urter er blant det som legges klart på benken. I tillegg har Julian lagt et rødt eple i fryseren.

– Hva er det til?

– Det er et lite kokkegrep, men akkurat hvordan det brukes kommer vi tilbake til, sier Julian lurt.

Småretter med fisk

Først finner Julian frem Jacobs Utvalgte røkt ørret fra Osterøy, som han hakker i fine småbiter. Deretter blander han inn majones, rømme og sennep.

– Rør så inn rødløk, dill og sitron før du smaker til med salt og pepper. Det blir veldig godt med ostekjeks med sesamfrø fra Jacobs Utvalgte, sier Julian.

Som en siste touch river Julian en hardkokt eggeplomme over ørretblandingen etter de er anrettet på kjeksen.

– Det er ikke noe du må ha, men det blir veldig godt. Eggehviten til overs kan du blande med rester av sennep, majones, løk og urter, så har du en veldig god eggesalat til frokost, tipser Julian.

I den andre småretten med fisk er dillmarinert sild fra Jacobs Utvalgte helten.

Julian smører rømme med hakket estragon på en skive ristet dansk rugbrød.

– Så tar du på sild og syltynne skiver med fennikel. Her har jeg også et lite triks.

De tynne skivene med fennikel legges i isvann med salt, pepper og sitronsaft. Da blir fennikelen sprø og god.

– Jeg river også litt pepperrot over for å gi retten sting. Å toppe med kjørvel i tillegg er også veldig godt, sier Julian.

Oppskrift: Røkt ørret og kjeks

Artikkelbilde_orret-pa-kjeks.jpg

4 personer

Dette trenger du:

1 pakke Jacobs Utvalgte røkt ørret
Rømme
Majones
1 rødløk
1 pakke Jacobs Utvalgte sesamkjeks
1 bunt dill
Sitron
1 pakke Jacobs Utvalgte egg (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Finhakk ørreten og bland med rømme, majones, finhakket rødløk og dill til du får ønsket konsistens. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Legg Jacobs Utvalgte sesamkjeks utover et serveringsfat og dandér ørreten på kjeksen.
Hvis du vil ha revet eggeplomme: Kok eggene i 10 minutter og avkjøl dem i isvann. Skrell eggene og ta eggeplommen forsiktig ut.
Riv eggeplommen over blandingen med laks og topp med mer dill hvis du ønsker det.

Oppskrift: Fennikel- og dillmarinert sild på rugbrød

Sild-pa-rugbrod.jpg

4 personer

Dette trenger du:

1 boks Jacobs Utvalgte fennikel- og dillmarinert sild
Rugbrød
Rømme
1 bunt estragon
1 pepperrot
1 fennikel (kan sløyfes)
Sitron (kan sløyfes)
Jacobs Utvalgte olivenolje (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Stek tynne skiver av rugbrød i panne på middels sterk varme eller i ovnen på 180 grader til det er litt sprøtt. Legg skivene på et serveringsfat.
Visp rømmen til den blir stiv og tilsett finhakket estragon. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Sprøyt eller smør rømmen utover skivene med rugbrød og topp med ønsket mengde sild.
Dandér skivene med revet pepperrot og eventuelt kjørvel og fennikelcrudité.
Hvis du vil ha fennikelcrudité: Høvle fennikel i tynne skiver med en mandolin og legg i en bolle kaldt vann, gjerne med isbiter.
Ta fennikelen ut av vannet like før servering og tørk godt. Mariner fennikelen i litt sitronsaft, salt, pepper og olivenolje i et par minutter.

Krydret, smakfull porchetta

Artikkelbilde_krydret-porschetta (2).jpg

– Litt kjøttpålegg og ost hører også med til gløggen, sier Julian mens har pakker opp porchetta fra Jacobs Utvalgte.

Svinekjøttet i porchettaen er smakssatt med urter og krydder, og Julian legger pålegget på en kjeks med eple- og valnøttsyltetøy fra Jacobs Utvalgte.

Og endelig avslører Julian hvordan han skal bruke det røde eplet i fryseren:

– Det er så godt med revet eple, men det mister fuktighet og blir grøtete når det ikke er fryst. På denne måten blir det veldig enkelt å lage pene, lange strimler.

Herligheten topper Julian med friske urter.

Oppskrift: Porchetta med sennep og syltetøy

4 personer

Dette trenger du:

1 pakke Jacobs Utvalgte porchetta
1 glass Jacobs Utvalgte grov sennep
1 glass Jacobs Utvalgte eple- og valnøttsyltetøy
1 pakke Jacobs Utvalgte sesamkjeks
1 rødt eple (kan sløyfes)
Karse (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Legg Jacobs Utvalgte sesamkjeks utover et serveringsfat og smør på sennep.
Dandér deretter kjeksen med porchetta og topp med eple og valnøttsyltetøy fra Jacobs Utvalgte, og eventuelt karse og revet rødt eple.

Tips! Legg gjerne eplet du skal bruke i fryseren noen timer. Da får du penere strimler som holder bedre på fuktigheten.

En harmonisk julekake

Den siste retten er tradisjon med en tvist: Pepperkaker med blåmuggost.

Artikkelbilde_blamugg-pa-pepperkake.jpg

– Osten passer perfekt med pepperkake, og med fikensyltetøy fra Jacobs Utvalgte blir det en harmonisk julekake.

– Hvilken blåmuggost bør man velge?

– Bruk den du liker best. Det viktigste er egentlig at du bruker nok ost på pepperkakene. Det skal være ost med pepperkake, ikke pepperkaker med ost, sier Julian og ler.

Oppskrifter: Blåmuggost på pepperkake

4 personer

Dette trenger du:

8 pepperkaker
8 skiver blåmuggost
1 glass Jacobs Utvalgte fiken- og honningsyltetøy.

Slik gjør du:

Legg pepperkakene på et serveringsfat.
Del blåmuggosten i rause skiver og dandér dette midt på pepperkakene.
Topp blåmuggosten med fiken- og honningsyltetøy og eventuelt litt kjørvel.

En søt avslutning

Artikkelbilde_Glogg-sjokolade-lakriskuler.jpg

Med fantastiske småretter som dette, får gjestene mye å glede seg over når gløggen kommer på bordet.

Julian avslutter kvelden med å fylle bordet med belgiske trøfler, konfekt og lakris fra Jacobs Utvalgte.

– Smårettene blir som et lite måltid, og på denne tiden av året må man jo nesten runde av med dessert, avslutter han.

Relaterte artikler