Det er ikke mye som er bedre enn et glass varmende gløgg når snøen laver ned og gradestokken viser minusgrader.
Og skal du ha gjester på gløgg, eller bare skal ha en skikkelig kosekveld, vil noen fristende småretter være helt perfekt.
Så hva slags mat er godt å servere til gløgg?
Fingermat er godt til gløggen, og det er ikke så mye jobb som skal til for å imponere gjestene hvis du har gode råvarer. En søt avslutning med sjokolade og lakris er den ideelle avrundingen på måltidet.
Godt og enkelt
Med delikate småretter på bordet er det bare å invitere til fest!
Men for å gjøre det enkleste først: Hva med selve gløggen?
Jacobs Utvalgte har både Krydret gløgg og Eplegløgg. Begge variantene smaker som hjemmelaget, er godt krydret og enkle å tilberede.
For hver del gløgg, blander du med to deler vann. Varm opp uten at det koker, så er det klart til servering.
Jacobs Utvalgte Eplegløgg med konsentrert eplesaft har en frisk, balansert smak av eple, ingefær og nellik. Den klassiske varianten har en god, krydret smak av nellik, ingefær, kardemomme og kanel.
Tips! Lag en frisk, alkoholfri juledrink med Jacobs Utvalgte Eplegløgg, en god, boblende tonic, litt sitronsaft, sukkersirup og isbiter.
Og mens gløggen trekker, kan du for eksempel ha i stjerneanis eller kanelstang for å heve smaken. Eplebiter eller hakkede nøtter i glasset er perfekt til servering.
Småretter med fisk
Oppskrift: Røkt ørret og kjeks
4 personer
Dette trenger du:
1 pakke Jacobs Utvalgte røkt ørret
Rømme
Majones
1 rødløk
1 pakke Jacobs Utvalgte sesamkjeks
1 bunt dill
Sitron
1 pakke Jacobs Utvalgte egg (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Finhakk ørreten og bland med rømme, majones, finhakket rødløk og dill til du får ønsket konsistens. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Legg Jacobs Utvalgte sesamkjeks utover et serveringsfat og dandér ørreten på kjeksen.
Hvis du vil ha revet eggeplomme: Kok eggene i 10 minutter og avkjøl dem i isvann. Skrell eggene og ta eggeplommen forsiktig ut.
Riv eggeplommen over blandingen med laks og topp med mer dill hvis du ønsker det.
Oppskrift: Fennikel- og dillmarinert sild på rugbrød
4 personer
Dette trenger du:
1 boks Jacobs Utvalgte fennikel- og dillmarinert sild
Rugbrød
Rømme
1 bunt estragon
1 pepperrot
1 fennikel (kan sløyfes)
Sitron (kan sløyfes)
Jacobs Utvalgte olivenolje (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Stek tynne skiver av rugbrød i panne på middels sterk varme eller i ovnen på 180 grader til det er litt sprøtt. Legg skivene på et serveringsfat.
Visp rømmen til den blir stiv og tilsett finhakket estragon. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Sprøyt eller smør rømmen utover skivene med rugbrød og topp med ønsket mengde sild.
Dandér skivene med revet pepperrot og eventuelt kjørvel og fennikelcrudité.
Hvis du vil ha fennikelcrudité: Høvle fennikel i tynne skiver med en mandolin og legg i en bolle kaldt vann, gjerne med isbiter.
Ta fennikelen ut av vannet like før servering og tørk godt. Mariner fennikelen i litt sitronsaft, salt, pepper og olivenolje i et par minutter.
Litt kjøttpålegg og ost hører også med til gløggen.
Oppskrift: Porchetta med sennep og syltetøy
4 personer
Dette trenger du:
1 pakke Jacobs Utvalgte porchetta
1 glass Jacobs Utvalgte grov sennep
1 glass Jacobs Utvalgte eple- og valnøttsyltetøy
1 pakke Jacobs Utvalgte sesamkjeks
1 rødt eple (kan sløyfes)
Karse (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Legg Jacobs Utvalgte sesamkjeks utover et serveringsfat og smør på sennep.
Dandér deretter kjeksen med porchetta og topp med eple og valnøttsyltetøy fra Jacobs Utvalgte, og eventuelt karse og revet rødt eple.
Tips! Legg gjerne eplet du skal bruke i fryseren noen timer. Da får du penere strimler som holder bedre på fuktigheten.
En harmonisk julekake
Den siste retten er tradisjon med en tvist: Pepperkaker med blåmuggost.
Osten passer perfekt med pepperkake, og med fikensyltetøy fra Jacobs Utvalgte blir det en harmonisk julekake.
Bruk den osten du liker best. Det viktigste er egentlig at du bruker nok ost på pepperkakene.
Oppskrifter: Blåmuggost på pepperkake
4 personer
Dette trenger du:
8 pepperkaker
8 skiver blåmuggost
1 glass Jacobs Utvalgte fiken- og honningsyltetøy.
Slik gjør du:
Legg pepperkakene på et serveringsfat.
Del blåmuggosten i rause skiver og dandér dette midt på pepperkakene.
Topp blåmuggosten med fiken- og honningsyltetøy og eventuelt litt kjørvel.
En søt avslutning
Med fantastiske småretter som dette, får gjestene mye å glede seg over når gløggen kommer på bordet.
Avslutt kvelden med å fylle bordet med belgiske trøfler, konfekt og lakris fra Jacobs Utvalgte.
Smårettene blir som et lite måltid, og på denne tiden av året må man jo nesten runde av med dessert.