I tillegg til de spennende oppskriftene, har også kokken noen tips til hvordan du kan få enda mer ut av pastamiddagene dine litt lenger ned i artikkelen.
– Vet du for eksempel hvor mye salt du skal ha i vannet og hvorfor du alltid bør ta vare på litt av pastavannet? spør David.
Kokken jobber som produktutvikler med premiummerket Jacobs Utvalgte og har også bakgrunn fra flere restauranter i Oslo.
Hveten som løfter smaken
Jacobs Utvalgte tilbyr flere pastavarianter av aller høyeste kvalitet, som du får kjøpt på blant annet Meny.
– Pastaen til Jacobs Utvalgte er laget på autentisk vis etter oppskrift fra Sør-Italia med durumhvete av høyeste kvalitet. Det løfter virkelig smaken siden durumhvete gir en nøttete aroma og bedre tyggemotstand, sier David og fortsetter:
– I tillegg har pastaen også vært gjennom en langsom tørkeprosess som gir veldig god tekstur. At den er støpt i bronseform gir en grovere overflate og mer smak siden sausen lettere fester seg til pastaen.
Jacobs Utvalgte har et stort utvalg pasta.
Kokkens syv pastatips
Selv om pasta er en av nordmenns store favoritter til middag, har David noen triks i ermet du kanskje ikke visste om.
– Noe av det viktigste er at pastaen ikke overkokes. Da hisser du på deg italienerne omtrent like mye som når noen knekker spagettien for at den lettere skal få plass i gryten, sier David og ler.
Tips 1: Kok pastaen al dente
Kok pastaen til den er myk nok til å spises, men fortsatt har en fast kjerne som gir tyggemotstand. Det er dette som gir den karakteristiske, spenstige konsistensen.
Tips 2: Følg «10-100-1000»-regelen
Bruk 10 gram salt per 100 gram pasta per 1 liter vann. Det høres mye ut, men husk at det er eneste sjanse du har til å krydre pastaen fra innsiden.
Tips 3: Ta vare på pastavannet
Før du heller av pastaen, spar på litt av kokevannet. Det er naturlig rikt på stivelse og fungerer som en magisk ingrediens når du blander sausen. Det gir tykkelse, binder fett og væske sammen og gir silkemyk konsistens.
Tips 4: Ikke skyll pastaen i kaldt vann
Å skylle pastaen etter koking stopper tilberedningen, fjerner stivelsen og kjøler den ned. Det betyr også at sausen får vanskeligere for å feste seg. Hell av vannet – og bruk den varm og klar.
Tips 5: Vent med olivenolje – eller dropp den
Hvis pastaen ikke skal vendes i saus med én gang, kan du ha i litt god olivenolje for å hindre klebing. Men skal den rett i saus? La være så stivelsen får jobbe uforstyrret.
Tips 6: Tenk færre ingredienser, høyere kvalitet
Jo færre ingredienser du bruker, jo viktigere blir råvarenes kvalitet. Glem unødvendige smakstilsetninger. Gå for det ekte og la smaken stå i sentrum.
Tips 7: Ha alltid en italiensk grunnbase i skapet
Med god olivenolje, knuste tomater og parmesan i hus, er du aldri langt unna en klassisk pastarett. Legg til hvitløk, frisk basilikum, litt chili eller bacon og du har ukens beste middag.
Pasta Carbonara
Det første David lager i dag, er klassikeren pasta carbonara. Det er en rett med komplekse smaker, men den er også enkel og rask å lage. Derfor passer carbonara like godt som både hverdagsmiddag og helgekos.
– Autentisk carbonara skal egentlig inneholde guanciale, som er speket svinekjake. Guanciale er ikke så lett å få tak i, så i denne oppskriften bruker jeg tørrsaltet bacon fra Jacobs Utvalgte. Det røkte baconet gir sausen dybde og fylde.
Når du lager carbonara har David et par triks som gir et utrolig godt og smakfullt resultat: Ta vare på noe av kokevannet og litt av fettet fra baconet.
– Kokevannet binder blandingen med egg og ost sammen og gjør sausen ekstra kremete og silkemyk. Å spe på med litt fett fra baconet gir også masse ekstra smak.
4 porsjoner
Dette trenger du:
4 egg
100 g parmesan, revet
1 ts grovkvernet sort pepper
200 g tørrsaltet bacon
400 g Jacobs Utvalgte Linguine
1 dl av kokevannet
salt
Slik gjør du:
Rør sammen egg og parmesan i en bolle. Bland godt. Stek baconet sprøtt i en tørr panne mens du koker pastaen i lettsaltet vann. Ta vare på 1 dl av kokevannet når du heller av vannet. Vend den kokte pastaen i litt olivenolje før du vender inn eggeblandingen. Spe sausen med litt av kokevannet, før du smaker til med salt og pepper. Server med nykvernet pepper og ekstra parmesan.
Ragu Bianco
En gammel favoritt for mange er en klassisk bolognese med stekt kjøttdeig i en rik tomatsaus som fester seg til pastaen.
Her har David laget en lys vri på klassikeren, med fløte i stedet for tomatsaus og en saftig rå Salsiccia-pølse fra Jacobs Utvalgte.
Heller ikke med denne retten trenger du å dra hjem fra butikken med flere handleposer for å lykkes på kjøkkenet.
– God pasta handler ikke om kompliserte teknikker. Respekt for råvarene, godt håndverk og å tørre å holde det enkelt er det som gjør det italienske kjøkkenet så unikt.
4 porsjoner
Dette trenger du:
1/2 gul løk
1 gulrot
1/2 stilk stangselleri
100 g tørrsaltet bacon
Rå Salsiccia fra Jacobs Utvalgte
Olivenolje
1/2 dl matvin
1 boks Jacobs Utvalgte Kyllingkraft
1 dl kremfløte
Jacobs Utvalgte Pappardelle
Parmesan, revet
Slik gjør du:
Stek tørrsaltet bacon fra Jacobs Utvalgte i olivenolje på middels varme. Det skal ikke bli sprøstekt. Finhakk løk, gulrot og stangselleri før du blander det med baconet. La det surre til grønnsakene er myke. Ta skinnet av Salsiccia-pølsen og stek kjøttet i en panne med olivenolje. Hakk opp Salsicciaen under steking for å få en mer kjøttdeiglignende konsistens. La det brunes lett før du blander det med grønnsaks- og baconblandingen – og litt matvin hvis ønskelig. Tilsett deretter litt og litt kyllingkraft. La det redusere godt før du tilsetter fløte. La det koke i noen minutter til sausen får en tykk og fin konsistens. Vend inn kokt pappardelle-pasta i den smakfulle sausen. Server med finrevet parmesan og friske urter.
Pasta Datterrino
En spennende nyhet fra Jacobs Utvalgte er en smakfull og delikat saus laget med solmodne Datterino-tomater. Denne tomaten dyrkes i Sør-Italia, der solrike forhold gir den en intens sødme og en fyldig, balansert smak.
Datterino regnes som en av de mest aromatiske tomatvariantene, med en naturlig friskhet og lav syre som gjør den ideell til sauser med ekte middelhavspreg.
Sausen er perfekt som base i en lasagne eller en kjøttsaus, men er kjempegod å servere med pasta når du trenger en superkjapp middag.
Her har David laget en vegetarisk oppskrift der han blant annet legger til semitørkede tomater, pistasjnøtter og burrataost.
4 porsjoner
Dette trenger du:
250 g Jacobs Utvalgte Rigatoni
1 flaske Jacobs Utvalgte Datterino Tomatsaus
1 ss Jacobs Utvalgte olivenolje
2 fedd hvitløk, finhakket
1 sjalottløk, finhakket
10 blader frisk basilikum
1 stor burrata (evt. mozzarella eller ricotta)
10-15 semitørkede cherrytomater (se egen oppskrift lenger ned - de bør lages på forhånd)
2 ss grovhakkede pistasjnøtter (kan også bruke pinjekjerner)
Salt og nykvernet sort pepper
Frisk basilikum til pynt
Slik gjør du:
Frisk basilikum til pynt
Rist grovhakkede pistasjnøtter raskt i en tørr panne på middels varme i 2–3 minutter. Sett til side.
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Spar litt pastavann (ca. 1 dl) før du siler av vannet.
Varm olivenolje i en stor stekepanne. Surr finhakket sjalottløk og hvitløk i 2–3 minutter til det er blankt.
Hell i hele flasken med Datterino tomatsaus og tilsett basilikumblader. Vend inn de semi-tørkede cherrytomatene. La det småputre i 5–8 minutter. Tilsett litt pastavann om sausen blir for tykk.
Ha den ferdigkokte pastaen over i sausen. Bland godt og smak til med salt og pepper.
Legg pasta på tallerkener, legg burrata på toppen og dryss over de ristede pistasjnøttene og pynt med frisk basilikum.
Semitørkede tomater
Dette trenger du:
500 g cherrytomater
2 ss olivenolje
2-3 ts Jacobs Utvalgte potetkrydder
Slik gjør du:
Skyll og tørk tomatene. Del dem i to (på tvers).
Legg tomatene med snittflaten opp på et bakepapirkledd stekebrett.
Drypp over olivenolje og dryss på krydder.
Stek midt i ovnen i 2–3 timer, til tomatene har mistet det meste av væsken, men fortsatt er litt myke og "seige" i midten.
Avkjøl og oppbevar i tett beholder i kjøleskap. Dekk gjerne med litt ekstra olivenolje for bedre holdbarhet.
Spicy arrabiata
Dagens siste rett er en smaksrik arrabiata, som rett og slett betyr «sint» på italiensk. Her bruker David Pastasaus Hot Chili fra Jacobs Utvalgte som base, men kokken legger til at du heller ikke trenger å følge hans oppskrift slavisk.
– Denne pastaretten kan du enkelt gjøre til din egen ved å endre noen av ingrediensene.
4 porsjoner
Dette trenger du:
1 Jacobs Utvalgte Pastasaus Hot Chili
1 pakke tørrsaltet bacon
Parmesan, revet
Cherrytomater
En neve fersk basilikum
1-2 chili
Jacobs Utvalgte Lumaconi Pasta
Slik gjør du:
Varm opp Jacobs Utvalgte Pastasaus Hot Chili i en panne på middels varme. Kok pastaen i henhold til anvisningen, og husk å salte vannet. Når pastasausen er varm og pastaen er ferdig kokt, tilsetter du pastaen i sausen. Del cherrytomatene i to og vend dem inn i sausen for en frisk smak. Rør det sammen slik at pastaen blir godt dekket av sausen og tomatene blir lune.
Server retten i pannen eller fordel den i dype tallerkener. Topp hver porsjon med sprøstekt, tørrsaltet bacon og godt med parmesan. Dryss fersk basilikum og tynne skiver av fersk chili over for ekstra smak og aroma.
David oppfordrer alle til å prøve seg frem med ulike pastatyper, sauser og tilbehør. Det viktigste er å velge gode råvarer.
– Pastaen fra Jacobs Utvalgte er et håndverk, der hver detalj er nøye gjennomtenkt for å gjenspeile det beste av italiensk tradisjon og smakskultur. Resultatet er en pasta som løfter selv de enkleste pastarettene, avslutter han.
Ulike pastatyper
Vet du hvilken pasta du skal velge? Her er seks forskjellige varianter med ulike bruksområder:
Fusilloni
Fusilloni er store korketrekkere som gjør seg godt i pastasalat, tomatsaus, eller gratinert i ovnen.
Conchiglie
Conchiglie som betyr «skjell» på italiensk. Finnes ofte i ulike farger. Passer best med tykke sauser eller gratinert i ovnen.
Tagliatelle
Taglitalle er flat båndpasta laget på original oppskrift fra Nord-Italia med durumhvete. Gjør seg godt til tomatbaserte og rike sauser
Casarecce
Casarecce holder godt på sausen og er perfekt til ragu. Opprinnelig siciliansk.
Linguine
Linguine minner om spagetti, men har en tynnere og flatere form. Perfekt til kremete sauser og skalldyr.
Pappardelle
Pappardelle kommer av «pappare», som betyr å sluke mat. En bred båndpasta som absorberer sauser godt. Bytt gjerne den klassiske spaghettien ut med pappardelle for variasjon.
Jacobs Utvalgte pasta får du kjøpt hos Meny