Imponer gjestene med asiatiske klassikere

Har du invitert til middag eller skal du bare kose deg litt ekstra i helgen? Da er dette perfekte retter å sette på bordet.

Artikkelbilde_asiatiske-retter.jpg

Gå direkte til oppskriften:

Smaker fra det asiatiske kjøkkenet har lenge vært en favoritt for mange nordmenn, men de siste årene har interessen nådd nye høyder.

Mathaller og små gateboder med asiatiske retter har sprunget opp over hele landet, og hos dagligvarekjedene har råvarer man forbinder med spesialbutikker blitt mer og mer vanlig.

– Men å lage rettene hjemme er det mange som har sperre for. Det er ofte fremmede ingredienser og de krever ofte mye tid, sier kokk Julian Selven.

Artikkelbilde-Julian-lager-asiatisk-mat.jpgHan jobber til daglig med premiummerket Jacobs Utvalgte, som har lansert en hel serie asiatiske retter, med spennende smaker og råvarer av høyeste kvalitet.

– Med disse rettene kan du imponere gjestene dine uten å bruke masse tid på hakking, bretting, koking og alt annet som skal til for å lykkes, sier han og legger til:

– Dette er rett og slett retter som holder nivået til gode restauranter.

For deg som skal lage deleretter til gjestene dine eller bare vil kose deg litt ekstra i helgen, har Julian komponert en meny med noen av de mest kjente klassikerne fra Asia.

Og som kokk har han også noen enkle tips som hever smaken på rettene et hakk. Se de nydelige oppskriftene lenger ned i saken.

Du finner produktene til Jacobs Utvalgte hos Meny og Spar

Gua Bao

Denne spennende nyheten kombinerer noe av det beste fra Kinas kjøkken: Silkemyke, dampede Bao Buns og deilig Five spice-krydder som passer perfekt til den møre ribben som følger med.

– Her henter vi også inspirasjon fra asiatiske kjøkken med en nydelig teriyakisaus, sier Julian.

Han anbefaler å servere retten med hakkede peanøtter og syltede grønnsaker.

– Det gir perfekt balanse med søtt, salt og syrlig, sier han.

Drøyt halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julaften, men med asiatiske smaker kan den nytes hele året.

– Kjøttet er norsk fra Prima Jæren og er tilberedt i sous vide. Det trenger bare 25 minutter i ovnen før det er klart til å nytes, sier Julian.

Jacobs utvalgte Gua Bao.jpg

Gua Bao med ribbe

2 personer

Du trenger:

1 pakke Jacobs Utvalgte Gua Bao
Koriander
Valgfrie grønnsaker til sylting
Lys eddik til sylting
Sukker til sylting
Vann til sylting

Slik gjør du:

Tin ribben i kjøleskapet.

Sett ovnen på 200 grader. Varm ribben i 25 minutter. Sett på grillelement de siste 3-5 minuttene for å få litt crispy kjøtt.

Lag syltelake til grønnsakene dersom du vil ha det. Bruk 1-2-3-metoden, som er 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. Bland sammen og kok forsiktig til sukkeret er løst opp.

Legg grønnsakene i syltelaken. De kan gjerne stå over natten, men er klare til å spises etter kort tid. Reddik, chili, rødløk og kål passer veldig godt til denne retten.

Steam buns tines i romtemperatur og dampes i 12 minutter i ovn eller bambuskurv.

Skjær kjøttet i tynne skiver og server umiddelbart med teriyakisaus, syltede grønnsaker og koriander.

Money Bag

Årets andre spennende nyhet fra Jacobs Utvalgte, Money Bag, er en rett som fortsatt er relativt ukjent for nordmenn.

– Men i Asia spises den ved spesielle anledninger og symboliserer lykke og velstand, sier Julian.

Det er en sprø dumpling fylt med reke, koriander og chili, og det følger med en soya- og ingefærsaus.

– Chilien gir et lite kick, og med friskheten fra ingefæren i sausen er dette en perfekt appetittvekker til forrett.

Jacobs utvalgte money bag.jpg

Money Bag med mangosalat

2 personer

Dette trenger du:

1 pakke Jacobs Utvalgte Money Bag
1 mango
1 paprika
2 stilker vårløk
1 lime
1 ss sesamolje
1 ts honning
En liten neve peanøtter (kan sløyfes)
En neve koriander
En neve mynteblader

Slik gjør du:

Stek Money Bag i ovnen i 12 minutter på 200 grader varmluft.

Serveres med sausen som følger med i pakken.

Hvis du vil ha Money Bag med mangosalat, blander du limejuice, sesamolje og honning i en bolle.

Skjær så mango, paprika og vårløk i tynne strimler og vend det i dressingen. Topp med grovhakkede peanøtter, koriander og mynteblader hvis du ønsker det.

Crispy Duck

Crispy Duck, en av nordmenns store favoritter, er en delikatesse som har preget det kinesiske kjøkkenet i flere hundre år.

Bianyfang var den første kinesiske restauranten som spesialiserte seg på Crispy Duck. Den åpnet i Beijing helt tilbake i 1416 og finnes i den kinesiske hovedstaden den dag i dag.

– Det møre og helt unikt krydrede andekjøttet med søt hoisin-saus og dampede pannekaker er virkelig festmat. Det er lett å forstå hvorfor så mange har retten som en favoritt, sier Julian.

For å vise hva man kan gjøre for å variere på eget kjøkken, har Julian valgt å vise to måter å tilberede anden på: En stekt i ovnen og en annen helfritert i kokende olje.

– Når anden friteres, blir den ekstra sprø og god, men det blir kjempegodt når den stekes i ovnen også, sier han.

Sammen med kjøttet og sausen har Julian valgt agurk, gulrot og vårløk.

– Og som en ekstra smaksforsterker bruker jeg også litt papaya, en tropisk frukt som gir mer sødme og friskhet, sier han.

Se alle detaljene i oppskriften under.

Artikkelbilde-Crispy-duck.jpg

Jacobs Utvalgte Crispy Duck-kit kommer med Pekingand, pannekaker og hoisinsaus.

Crispy Duck

2 personer

Du trenger:

1 pakke Jacobs Utvalgte Crispy Duck
1/2 agurk
2 gulrøtter
1/2 purreløk
1/2 papaya (kan sløyfes)

Slik gjør du:

I ovn: Tin kjøttet i kjøleskap. Når kjøttet er tint, tørker du av skinnet med tørkepapir.

Varm ovnen til 250 grader. Pensle med nøytral olje og salt lett hvis ønskelig.

Skru ned temperaturen til 230 grader og stek til anden er gyllen, cirka 20 minutter. La kjøttet hvile i fem minutter før servering.

I frityr: Tin kjøttet som over og tørk med tørkepapir.

Varm opp frityrolje til cirka 180 grader. Pass på at kjelen ikke er for full.

Friter anden til skinnet er gyllent og sprøtt, cirka 8-12 minutter. Følg med hele tiden. Ha alltid et lokk tilgjengelig når du friterer.

Ta anden ut av frityren og la overflødig olje renne av. La den hvile i 5 minutter før servering.

Kutt opp grønnsakene i staver og server med pannekaker og saus.

Østerssopp og bambus

Du trenger:

100 g østerssopp
1 pakke bambusskudd
5 ss østerssaus
1/2 potte koriander
1/2 sesamfrø
1/2 ss finhakket chili
Saften av 1/2 lime

Slik gjør du:

Kutt soppen i grove strimler og pannestek i Jacobs Utvalgte rapsolje til soppen er gyllen.

Sil laken av basmbusen og tørk med tørkepapir. Tilsett bambusen i stekepannen med soppen og stek videre.

Tilsett østerssausen, ristede sesamfrø, finhakket chili og korianser. Vend dette godt inn og smak til med salt og limesaft.

Kinakålsalat

Du trenger:

½ kinakål
2ss riseddik
3ss soyasaus
1ss ristet sesamfrø
½ ss revet ingefær fersk
1/3 potte koriander
2-3 dråper sesamolje
1ss limesaft

Slik gjør du:

Snitt kinakål i tynne skiver
Riv ingefær i en bolle og tilsett sesamolje, riseddik, koriander,limesaft og sesamfrø og rør rundt,
Hell over kinakålen og bland godt
Smak til med litt ekstra soyasaus og limesaft

Pannekaker

Du trenger:

Pannekaker som følger med Crispy Duck-pakken
Bambuskurv, dampkjele eller en vanlig kjele

Slik gjør du:

Kok opp en kjele med vann. Ta pannekakene ut av emballasjen og legg dem i en bambuskurv. Husk bakepapir i bunn av bambuskjelen.

Sett bambuskurven på toppen av kjelen og damp i cirka 2 minutter.

Server pannekakene i bambuskurven. Da holder de seg myke.

Har du ikke bambuskurv? Bruk en dampkjele, eventuelt sil over en vanlig kjele. Bruk i tilfelle et lokk eller aluminiumsfolie til å dekke over pannekakene.

Tips!

Spice opp hoisin-sausen med litt riseddik, limesaft, sesamolje og sesamfrø

Dumplings

Artikkelbilde-Gyoza (2).jpg

Det finnes noen matretter som smaker så spesielt og godt at du husker den første biten du tar for alltid. For mange er nettopp dumplings én av disse rettene.

– Jacobs Utvalgte har utviklet både Gyoza og Wonton. Det er retter med lange tradisjoner som spises over hele verden.

Det finnes utallige typer dumplings fra Asia, og for at noe skal kunne kalles en gyoza må den gjennom to prosesser: Steking og damping.

– En Gyoza stekes på én side, i tillegg til at den dampes. Stekeskorpen gir mer smak, og også mer struktur når den tygges, sier kokken.

Fra Jacobs Utvalgte får du Gyoza med kylling, Gyoza med reker og Gyoza med Shitake. Deigen rundt det saftige og smaksrike fyllet minner litt om pasta, og kombinasjonen er skikkelig comfort-food.

Alle Gyoza-variantene har også hver sin saus i pakken.

– Varianten med kylling kommer med en ponzusaus med både umami og litt sting. Varianten med reker serveres med en frisk saus av appelsin og ingefær som virkelig kompletterer smaken på sjømaten. Varianten med Shitake serveres med soya- og ingefærsaus.

Til Gyoza har Julian også tilberedt en frisk salat. Se alle ingrediensene i oppskriften under.


Ja

Jacobs Utvalgte Gyoza. Velg mellom kylling eller reker.

Gyoza og salat

2 personer

Du trenger:

1 pakke Jacobs Utvalgte Gyoza med reker eller kylling
Bambuskurv eller stekepanne med lokk
Bakepapir tilpasset bambuskurven. Husk å klippe hull i midten av bakepapiret så dampen fyller hele kurven.

Slik gjør du:

I bambuskurv: Kok opp en kjele med vann som bambuskurven kan plasseres på toppen av.

Varm opp en stekepanne med litt nøytral olje og legg i Gyozaen med den flate siden ned. Stek til de får en gyllen stekeskorpe.

Legg så Gyozaene i bambuskurven med bakepapir og plasser kurven på toppen av kjelen med kokende vann. La de dampe i 5 minutter og server umiddelbart.

I stekepanne: Varm opp en stekepanne med litt nøytral olje og legg Gyozaene med den flate siden ned. Stek til de får en gyllen stekeskorpe.

Tilsett cirka 1,5 dl vann, avhengig av hvor stor stekepanne du bruker. Sett på et lokk og la Gyozaene dampe i 5 minutter. Server umiddelbart.

Salat med papaya, rettich og appelsin

Du trenger:

1/2 papaya
1 appelsin
1/3 rettich
1/2 granateple
1/2 potte koriander

Slik gjør du:

Skrell og kutt papayen i grove biter og legg de i en bolle.

Skjær appelsinen i fileter og legg i bollen med papaya. Appelsinen kan erstattes med mango. Kutt da i tilfelle mangoen på samme måte som papayaen.

Skrell rettichen og skjær den i tynne strimler. Bruk mandolin for best resultat. Ha strimlene i iskaldt vann og la de ligge i minst 10 minutter eller til de er sprøe.

Rens granateplet og ha kjernene i bollen med papaya og appelsin.

Sil vannet av rettichen og tørk den godt. Legg i bollen med resten av ingrediensene.

Grovhakk koriander og tilsett salaten.

Vinaigrette til salaten

Du trenger:

3 ss riseddik
1 ss revet ingefær
1/2 lime
Saften fra 1/2 appelsin
3 ss soyasaus
1 ss ristede sesamfrø

Topping:

2 ss cashewnøtter
1/2 granateple
1/2 chili
1 vårløk
1/2 potte koriander

Slik gjør du:

Riv ingefær i en bolle og tilsett riseddik, limesaft, appelsinsaft, soyasaus og sesamfrø.

Bland godt og smak til med mer lime eller soyasaus hvis ønskelig.

Hell vinaigretten over salaten og bland godt

Topping: Grovhakk cashewnøtter, rens granatelpe, snitt chili og vårløk. Grovhakk koriander og bland alt i en bolle. Strø blandingen over Gyozaene og salaten.

Wonton - perfekte fingermat

Wonton er perfekte som fingermat når gjestene ankommer, tipser Julian.

Dumplingene er laget med den smaksrike kombinasjonen reker og sitrongress. De kommer med en frisk og sødmefull dip som smaker veldig godt med syrligheten fra sitrongresset.

– Og for å gi retten en ekstra dimensjon har jeg valgt å servere retten med chilimajones fra Jacobs Utvalgte. Majonesen passer forresten også veldig godt med Gyoza.

Artikkelbilde-Wonton.jpg
Jacobs Utvalgte Wonton med reker og sitrongress. Kommer med en appelsin- og ingefærdipp.

Wonton

2 personer

Du trenger:

1 pk Jacobs Utvalgte Wonton
1 pk Jacobs Utvalgte Chilimajones

Slik gjør du:

Forvarm stekeovnen til 180-190 grader varmluft.

Fjern wonton fra emballasjen og stek dem på stekebrett med bakepapir i cirka 12 minutter. Når dumplingene er gylne, sprø og gjennomvarme, er de ferdige.

Server umiddelbart med dippen som følger med pakken og chilimajones fra Jacobs Utvalgte

Ramen

Varmende og smakfull kraft, nudler som suger til seg smak fra suppen og topping bare fantasien setter grenser for: Ramen er noe av det beste som har funnet veien til norske bord de siste årene.

– Ramen er blant de mest populære rettene i Japan, og jeg skjønner hvorfor. Kombinasjonen av suppe, nudler og topping er helt uimotståelig, sier Julian mens han øser glovarm kraft i en skål.

Ramen kommer i svært mange ulike varianter, og Jacobs Utvalgte har utviklet to typer kraft.

– Den ene er Shoyu, som rett og slett betyr soyasaus på japansk. Til denne kraften har jeg valgt nakkekoteletter fra Jacobs Utvalgte som kjøtt. De har stor stekeoverflate og fettet i kjøttet gir veldig mye ekstra smak.

Som nudler i denne varianten har Julian bestemt seg for å bruke eggnudler, men legger til at du kan bruke den typen nettopp du foretrekker.

Se hvilket tilbehør kokken anbefaler med Shoyu-Ramen i oppskriftsboksen under.

Artikkelbilde-Ramen-Shoyu.jpg

Jacobs Utvalgte Shoyu Ramen - en smaksrik japansk suppe.

Shoyu-Ramen

2 personer

Du trenger:

1 pk Jacobs Utvalgte Shoyu-Ramen
4 soyamarinerte egg (kan erstattes med bløtkokte egg
1 pk shimeji sopp (eller annen sopp du liker)
1 pk Jacobs Utvalgte benfrie nakkekoteletter
1 pk eggenudler
1 pose ferske bønnespirer
1 boks bambusskudd
2 vårløk

Slik gjør du:

Soyamarinerte egg: Kok Jacobs Utvalgte gårdsegg i 10 minutter. Avkjøl og skrell dem.

Bland soyasaus, sukker, riseddik og vann. Rør til sukkeret løser seg opp.

Legg eggene i en boks med lokk eller lignende og hell soyasaus-blandingen over. La dette stå i minst 4 timer.

Shoyu-Ramen: Varm en stekepanne på medium høy varme og brun kotelettene godt på begge sider. Stek dem ferdig. La de hvile til servering. Stek soppen lett i samme stekepanne.

Mens kjøttet steker, varmer du opp Shoyu-kraften. Sett også på en kjele med vann til nudlene.

Del de soyamarinerte eggene i to på langs.

Kok nudlene etter instruksjonene på pakken. Legg dem i skålen når de er ferdige.

Skjær kjøttet i tynne skiver og legg det i skålene. Legg så i snittet vårløk, bambusskudd, bønnespirer, soyamarinerte egg og sopp.

Hell over den varme kraften og server umiddelbart. Topp gjerne med ristede sesamfrø.

Tips!

Hev smaken på kraften med litt riseddik, sesamolje, revet ingefær og chili.

Den andre Ramen-varianten til Jacobs Utvalgte er Spicy Miso, som har en
karakteristisk og helt unik smak.

– Miso har vært gjennom en fermenteringsprosess, og det setter et helt spesielt preg på maten. Kombinasjonen av miso og chili gir et skikkelig kick og de to smakene komplementerer hverandre veldig godt.

Se hvilket tilbehør som anbefales med Spicy Miso-Ramen i oppskriften under.



Jacobs Utvalgte Spicy Miso Ramen - en smaksrik japansk suppe.

Miso-Ramen

2 personer

Du trenger:

1 pakke Jacobs Utvalgte Spicy Miso-Ramen
4 bløtkokte Jacobs Utvalgte gårdsegg
Kylling, svin eller and (150 g per person)
1 pakke eggnudler
2 pak choy
3 vårløk
200 g shiitakesopp
2 ark Nori

Slik gjør du:

Varm en stekepanne til medium høy varme og brun kjøttet på begge sider. Stek det ferdig.

Del shiitake-soppen i skiver og stek til de er gyllne.

Skjær av bunnen på pak choyen og del dem på langs. Stek dem i pannen til de har fått litt farge.

Mens kjøttet steker varmer du opp Spicy Miso-kraften. Sett også på en kjele med vann til nudlene.

Del de bløtkokte eggene i to på langs.

Kok nudlene etter instruksjonene på pakken. Legg dem i skålen når de er ferdige.

Skjær det ferdige kjøttet i strimler og legg det i skålene.

Legg også i pak choy, snittet vårløk og shiitake-sopp.

Hell over den varme kraften og topp med strimlet Nori.

Tips!

Stek pak choy med litt revet ingefær, finhakket chili, sesamolje og yuzusaft (kan erstattes med limejuice).

Men i hvilken rekkefølge anbefaler Julian å servere rettene hvis du skal lage alle sammen?

– Som sagt er wonton perfekt som fingermat til å starte med. Da kan fatet sendes rundt mens du klargjør skåler med Ramen.

Etter suppen er det bare å sette frem både Gyoza og Crispy Duck, så kan alle rundt bordet forsyne seg som de vil.

– Og er det fortsatt plass til noe søtt, har Jacobs Utvalgte nettopp lansert en utrolig god dessertsaus med mango og pasjonsfrukt.


Artikkelbilde_vaniljeis-m-dessertsaus.jpg
Jacobs Utvalgte dessertsaus med mango & pasjonsfrukt. Nydelig til vaniljeis.

Den søte og syrlige sausen passer perfekt sammen med vaniljeis som en avslutning på måltidet.

– Dette er mat av meget høy kvalitet, og ingen kommer til å være sultne når de forlater bordet, avslutter Julian.

Relaterte artikler