Imponer med egg og franske fristelser til påskefrokosten

– Påskefrokosten skal bugne, sier Julian Selven. La deg inspirere av kokkens tips om varme croissanter og egg i alle mulige former.

Endelig påskefri og tid til lange, deilige frokoster med smaksrike småretter og ekstra godt pålegg. Dekk et fargerikt bord og spis med både øyne og gane. La tankene gå sydover, til kontinentale frokoster med et mylder av enkle delikatesser å velge mellom.

Paskefrokostbord.jpg

Egg, egg, egg!

Julian Selven.jpg

– Påske for meg betyr egg i alle mulige former, sier Julian. Enten du går for kokt, stekt, omelett, posjert eller lager en saftig eggerøre, burde egget være helten på frokostbordet.

Det sier Julian Selven, kokk i Unil. En favoritt han ofte tyr til er en tynn pannekakeomelett. Den stekes på lav varme, mens du kan steke godt fyll i en egen panne – alt fra sopp, spinat, bacon og skinke.

En annen eggende klassiker er Eggs Benedict. Å posjere egg er enklere enn du tror, og denne retten imponerer. Sammen med Pragerskinkens milde røyksmak er dette ren nytelse.

Eggs Benedict med Pragerskinke og spinat

Oppskrift_Eggs_benedict.jpg

Du trenger:
1 liter vann
1 ss eddik
2 kalde egg fra Jacobs Utvalgte
2 skiver Jacobs Utvalgte Alpebrød
1 ss smør
2 never babyspinat
4 skiver Jacobs Utvalgte Pragerskinke
1 boks Jacobs Utvalgte Hollandaisesaus
Salt og pepper
Karse eller friske urter

Slik gjør du:
Kok opp vann, eddik og litt salt i en vid kjele. Lag en «virvelvind» i vannet med en skje. Knekk et egg i en øse og la egget skli ned i vannet. «Virvelvinden» gjør at eggehviten samler seg rundt plommen, og det posjerte egget får en fin form. La trekke i ca. 4 min. Løft ut egget på et kjøkkenpapir og gjenta med det andre. Stek brødskivene på begge sider til de er gylne. Fres spinaten raskt i samme stekepanne. Legg spinat, skinke og det posjerte egget på brødskiven og topp med varm hollandaise-saus, litt salt, pepper og karse. Nam!

– Jeg liker også eggerøre på bordet. Og den skal være fløyelsmyk og saftig.
Julians variant serverer han helst med bacon fra Jacobs Utvalgte. Det er røkt på bøkeflis og har den gode røyksmaken. De tynne skivene gjør baconet ekstra sprøtt.

Jacobs Utvalgte egg og bacon og annet godt.jpg

– Mens du lager eggerøren kan du steke bacon. Sett ovnen på 180 grader og legg baconet på bakepapir. Det blir ekstra sprøtt om du tilbereder det i stekeovnen.

Bacon og pålegg fra Jacobs Utvalgte er laget med fokus på gode råvarer, kvalitet og ekte håndverkstradisjoner. Råvarene er Jæren Smak Gris som kommer fra utvalgte og dyktige bønder på Jæren med fokus på kvalitet og lidenskap for sitt virke og fag. Flere av produktene har blitt premiert med medaljer i NM.

Eggerøre à la Julian

Eggerore.jpg

Du trenger:
6 Jacobs Utvalgte Gårdsegg
2 ss meierismør
4 ss frisk gressløk
2 ss rømme
Salt og pepper
1 pakke Jacobs Utvalgte røkt laks

Slik gjør du:
Visp sammen egg, finkuttet gressløk, salt og pepper. Smelt smør i en stekepanne på lav temperatur. Ha eggblandingen i pannen og vend av og til forsiktig med en slikkepott. Når eggerøren har tatt form, men fortsatt er bløt, tar du stekepannen av varmen og rører inn rømme. Smak til med ekstra salt og pepper hvis nødvendig.

Franske fristelser

Julian forteller at det ikke skal mye til for å heve påskefrokosten, men at det er lurt å velge seg ut noen favoritter:
– Ikke gap over for mye, lag heller flere, mindre retter. Da orker du å smake litt på alt. Tenk deg et bord med croissanter fylt med god ost eller røkelaks, egg og bacon, og et friskt tilskudd som yoghurt med müsli og friske bær.

Paskefrokost-m-croissant.jpg

Kjenner du den søte duften bre om seg? Det er varme croissanter rett fra ovnen.
– Jeg liker å gjøre litt ekstra ut av croissantene. Kjør på med godt smør og en krydderskinke eller varmrøkt laks med estragonsaus.

Eller enda bedre, gjør som franskmennene:

Server croissantene med sjokoladefyll

Dette trenger du:
Jacobs Utvalgte Croissanter
Jacobs Utvalgte Belgiske Trøfler

Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 180 grader varmluft.
Tin croissantene på benken - ca 20 min.
Lag et hull  fra enden av crossanene.
Putt inn 1-2 Jacobs Utvalgte Belgiske Trøfler.
Stek de fylte croissantene midt i ovnen i 16-18 min.

Smeltende, saftig, lun lykke!

Ekstra godt pålegg – og smør!

Paskefrokost-palegg-croissant-egg.jpg

I påsken er at alt litt annerledes enn i hverdagen, og med ekstra godt pålegg blir det god stemning rundt frokostbordet. Smaksrikt syltetøy, gode oster og et utvalg av skinke- og spekemat er alt som skal til.
Skinkene fra Jacobs Utvalgte er kvalitetsstemplet Jæren Smak, med råvarer fra utvalgte gårder på Jæren, som har strenge krav til kvalitet. Skinkene fra Jæren Smak er fra hele kjøttstykker som er minimalt bearbeidet og krydret.
– Min favoritt er Pragerskinken. Det er virkelig et kvalitetsprodukt som er rik på smak og som har store, gode skiver, sier Julian.
– Det er noe med å vite hvor råvarene kommer fra, og at det er kvalitet i alle ledd, understreker han.

Visste du at …

Jacobs Utvalgte kjøttprodukter og pålegg kommer fra Toma Mat? Denne leverandørenholder til på Raglamyr i Haugesund, og er et sikkerhetsledd i at produktene er av beste kvalitet, samt holder retningslinjer og næringsmiddeltrygghet.

Et siste tips som Julian alltid sverger til, er pisket smør. Så enkelt og smaksrikt!
– Det er enkelt og supergodt. Og hvis du tilfører en dæsj med grønnolje, tar du smøret til nye høyder. Da kan det enkelt nytes alene på en god brødskive.

Julians grønnolje:

Du trenger:
½ pakke spinat
½ 1 bunt gressløk (du kan bytte ut med andre urter som bladpersille)
1,5 dl solsikkeolje
1 klype salt

Slik gjør du:
Kjør alt i en blender til du har en fin pure. Tøm innholdet i en kjele og kok opp. La det koke i ca. 30 sekunder – 1minutt. Dette gjøres for at den dype grønnfargen skal gå inn i oljen. Sil gjennom et kaffefilter eller en finmasket sil. Avkjøl oljen.

Jacobs Utvalgte produkter får du kjøpt hos

Meny

Logo_spar.png

Relaterte artikler