Dekket langbord, tente lys, duften av krydder og bugnende fat: Jul er for de fleste synonymt med å samle familie og venner til felles måltider.
Mange er tro til julehøytidens skikker, men hva med å gi gjestene noen overraskelser?
– Det er selvfølgelig viktig med tradisjoner i julen, men jeg synes også det er rom for å utvikle de klassiske rettene som gir gjestene en ny smaksopplevelse, sier David.
Han jobber som produktutvikler med premiummerket Jacobs Utvalgte, som du blant annet finner i butikkene til Meny. David har også lang erfaring som kokk og har jobbet på flere restauranter i Oslo.
Et bord som bugner
Som svenske har han et nært forhold til den klassiske julelunsjen, og David ser mange likheter med maten nordmenn setter på bordet i julen.
– Ja, det gjør jeg. Det er stor forskjell på julemiddagen i Norge og Sverige, men den norske julelunsjen minner meg mye om de svenske tradisjonene jeg vokste opp med.
Så hvilke retter mener han bør stå på bordet når du får sultne gjester i julen?
– Det bør i hvert fall være et bugnende bord. Jacobs Utvalgte bruker bare de beste råvarene i sine produkter. Alt handler om kvalitet og smak, sier David og legger til:
– Fyll bordet med det du liker best av pålegg, spekemat, posteier, røkelaks, egg, sild og godt brød. Det gir skikkelig julestemning.
Men er det én ting David synes hører hjemme på bordet under julelunsjen, så er det eggerøre.
Derfor er eggerøre en av de fem rettene kokken har satt sammen til årets julesesong, og med noen av Davids tips er du sikret et perfekt resultat.
Oppskrift 1: Eggerøre med røkelaks
– Lav temperatur og tid er det viktigste når du lager eggerøre. Det tar tid å lage perfekt eggerøre, men de ekstra minuttene er verdt det, sier David.
Når eggerøren fortsatt ser litt rå ut, tar David pannen til side og rører inn litt Creme Fraiche, noe som bremser kokeprosessen.
– Da får eggerøren en mer kremete konsistens og Creme Fraiche tilfører i tillegg litt friskhet og syre til smaken.
Smak så til eggerøren med salt, pepper og frisk, finhakket gressløk
Eggerøren kan selvfølgelig nytes alene, men sammen med Jacobs Utvalgte røkelaks fra Osterøy blir det en fantastisk smaksopplevelse.
Laksen er tørrsaltet, sukret og røkt på lokal svartor. Det gir en helt spesiell smak som balanserer det røkte med den salte og rene smaken.
Eggerøre ala Jacobs Utvalgte
4 personer
Du trenger:
6 Jacobs Utvalgte Gårdsegg
2 ss meierismør
4 ss frisk gressløk
2 ss rømme
Salt og pepper
1 pakke Jacobs Utvalgte røkt laks
Slik gjør du:
Visp sammen egg, finkuttet gressløk, salt og pepper.
Smelt smør i en stekepanne på lav temperatur
Ha eggemassen i pannen og rør iblant med en slikkepott.
Når eggerøren har tatt form, men fortsatt er bløt tar du stekepannen av varmen og rører inn rømme.
Smak til med ekstra salt og pepper hvis nødvendig.
Serveres umiddelbart sammen med Jacobs Utvalgte Røkt laks.
For deg som heller vil ha bacon til eggerøren
Eggerøren lager du selvfølgelig på nøyaktig samme måte som i oppskriften over, men er du sikker på at du steker bacon riktig?
– Når bacon stekes i pannen krøller det seg ofte, blir gjerne litt svidd noen steder og lite stekt andre steder. Det blir ikke alltid sprøtt og ser heller ikke særlig delikat ut, sier kokken.
Det blir et bedre resultat når baconet legges på litt bakepapir og stekes på 180 grader i ovnen. Det tar rundt 10 minutter, men husk at alle ovner er forskjellige.
Derfor er det lurt å følge litt med underveis så det ikke svir seg. Med denne metoden blir baconet sprøtt og jevnt stekt. Du kan gjerne snu baconet etter seks, syv minutter.
Kvaliteten på baconen spiller også en rolle for resultatet. Bacon fra Jacobs Utvalgte er tørrsaltet og skåret i tynne skiver. Det øker også sjansen for både sprøtt og velsmakende bacon.
David har også et triks i ermet for de som vil prøve noe nytt når de lager bacon.
– Å pensle baconet med et tynt lag lønnesirup før det settes i ovnen gir en søt kontrast til røyksmaken som er helt fantastisk . Du trenger ikke mye, men sukkeret i sirupen karamelliserer seg og gjør baconet enda sprøere, sier han.
David forteller at han har komponert retter med tradisjonelle ingredienser som hummer, sylte, pølse og røkelaks, men med en liten og moderne vri.
– Råvarene jeg har brukt er i utgangspunktet en del av de klassiske smakene til julelunsjen som har stått på bordet i generasjoner, men her får de en ny innpakning og kanskje noen overraskende ingredienser
De øvrige oppskriftene finner du lenger ned i saken.
Oppskrift 2: Lobsterroll med brioche, hollandaisesaus og potetchips
Her kombinerer David smaken av eksklusiv hummer, hollandaisesaus og safran i pølsebrød, toppet med urter og potetchips.
– Lobsterrollen er en skikkelig klassiker og det er lett å forstå hvorfor. I tillegg til å være en vinner til julelunsj, er retten også helt perfekt å servere på nyttårsaften.
Av alle oppskriftene David anbefaler, er dette kanskje den som i størst grad «bryter reglene» når det gjelder tradisjoner.
– Denne retten er nesten litt dekadent og overdådig. Den inneholder også utrolig mange gode smaker med sødmen fra hummeren, syrligheten til sausen og krønsjen fra potetgullet, sier han.
4 personer
Du trenger:
1 pk Jacobs Utvalgte Hummer
Jacobs Utvalgte Pølsebrød
Jacobs Utvalgte Fiskekrydder
Jacobs Utvalgte Safran
Jacobs Utvalgte Hollandaisesaus
Sitronsaft
Salt og pepper
Gressløk
Karse
Jacobs Utvalgte Potetchips m/salt
Slik gjør du:
Grill/rist pølsebrødene så de blir varme og får litt gylne kanter.
Smelt smør i en stekepanne og tilsett fiskekrydder og safran.
Stek hummeren i ovnen med kryddersmøret som angitt på pakken.
Ta ut hummerkjøttet og vend det i smør- og krydderblandingen i stekepannen. Smak til med salt, pepper, nypresset sitronjuice og gressløk.
Hell hollandaisesausen i en kjele. Ta også med det som er igjen av kryddersmøret fra pakken med hummer. Varm forsiktig opp og smak til med gressløk.
Ha litt hollandaisesaus i bunnen av pølsebrødene. Legg i det varme hummerkjøttet og ha på mer hollandaise.
Topp med karse og salt potetchips.
Få bedre tid til gjestene
Alle har sikkert vært i selskap der verten står på kjøkkenet og er utslitt når gjestene kommer. Likevel ønsker de fleste å glede gjestene med god mat.
Velger du ut en eller flere av Davids oppskrifter, er han sikker på at gjestene blir imponert. Resten av julelunsjen kan du gjøre enkelt, men godt med gode råvarer.
For eksempel kan mange av Jacobs Utvalgtes produkter plasseres rett på bordet, eller danderes på et fat uten mye ekstra jobb.
Det er likevel én ting kokken mener er oppskriften på å unngå stress:
– Planlegg, planlegg, planlegg! Forberedelser er helt klart nøkkelen. Lag lister over alt du skal handle inn og hva som skal gjøres når. Kan noe lages i forveien, så gjør det. Finn frem fatene du skal servere maten på og dekk bordet. Ha alt klart. Da får du mer tid med gjestene.
Oppskrift 3: Sylte med sennepssaus og rødbeter
I denne retten er flere av julens klassiske smaker samlet på samme fat.
– Det er en moderne versjon av den klassiske julesylten, der den «hemmelige» ingrediensen er potetgull. Det gir både crunch og veldig god smak, forteller han.
Med rødbeter og salat tilfører også retten en fargesprakende pallett til lunsjbordet.
4 personer
Du trenger:
1 pakke Jacobs Utvalgte Sylte
1 pose Jacobs Utvalgte potetchips
3 ss hasselnøtter
2 ss hakket persille
Salt og pepper
Karse
Småsalat
Sennepssaus (se oppskrift og video under)
Syltede rødbeter og syltet løk (se video under)
Sennepsaus
Du trenger:
3 ss Jacobs Utvalgte Sterk og søt sennep
2 ss eplecidereddik
1 dl Jacobs Utvalgte Rapsolje
1 ss hakket persille
1 ss hakket sjalottløk
Salt og pepper
Slik gjør du:
Ha Jacobs Utvalgte Grov sennep, eplecidereddik, finhakket sjalottløk og persille i en bolle.
Visp det hele sammen mens du sper i Jacobs Utvalgte Rapsolje slik at det tykner.
Smak til med mer eddik, salt og pepper. Ha det gjerne på en sprøytepose eller flaske.
Oppskrift 4: Porchetta med epler og valnøtter
Etter julemiddagen er det mange som sitter igjen med mye rester uten en plan for hvordan de kan spises opp.
– Hvis du har rødkål eller surkål til overs, kan du lage en deilig rett med Porchetta fra Jacobs Utvalgte toppet med epler og valnøtter, sier David.
Porchetta er en klassisk italiensk og smakfull rett laget av ribbe og aromatiske urter.
Du trenger:
1 pakke Jacobs Utvalgte Porchetta
Rester av rødkål eller surkål
1 eple, skåret i tynne staver
3 ss valnøtter, grovhakket
2 ss Jacobs Utvalgte fikenmarmelade
Friske urter som karse, dill eller persille
Slik gjør du:
Legg Jacobs Utvalgte Porchetta pent utover et serveringsfat.
Fordel små klatter av søt sennep og fikenmarmelade jevnt over porchettaen
Legg et tynt lag av rødkål eller surkål over porchettaen
Strø eplestavene og de grovhakkede valnøttene over kålen for en sprø og frisk topping.
Avslutt med et dryss av friske urter som karse, dill eller persille for ekstra smak.
Oppskrift 5: Salsiccia med kål og bakte epler
– I denne oppskriften har jeg byttet ut julepølsen med salsiccia og tilsatt aprikoser for litt sødme. Jacobs Utvalgte Rødvinssaus er også fantastisk til denne retten, forteller David.
Slik lager du salsiccia med kål og bakte epler
4 personer
Du trenger:
¼ hvit hodekål
1 ss karve
1 stk stjerneanis
50 g meierismør
Salt og pepper
½ bunt hakket persille
1 pk Jacobs Utvalgte Salsiccia
1 rødt eple
½ ts sukker
¼ ts salt
Jacobs Utvalgte Rødvinssaus, eventuelt Jacobs Utvalgte Sjysaus
3 ss hakkede aprikoser
2 ss hakket persille
30 g meierismør
1 granateple
Slik gjør du:
Ha smør og vann i en kjele med vid bunn.
Snitt kålen og ha den i kjelen sammen med karve og anis.
Ha lokk over kjelen og damp den til den er ferdig. (Litt motstand skal den ha).
Tilsett smør, salt, pepper og finhakket persille.
Skjær epler i båter og ha dem i en ildfastform på bakepapir. Strø sukker og salt over, og bak eplene på ca 160 grader under aluminiumsfolie i ca 20 minutter.
Stek Jacobs Utvalgte Salsiccia i en stekepanne til den får en gyllen steke-skorpe.
Kutt aprikoser i terninger. Varm opp Jacobs Utvalgte Rødvinssaus og tilsett aprikosene. Tilsett litt smør og finhakket persille rett før servering.
Dandér smørdampet hvitkål og bakte epler på ønsket serveringsfat. Topp med pølsen.
Hell så over Jacobs Utvalgte Rødvinssaus. Strø over granateplekjerner før servering.