Slik lager du en klassisk Irish Coffee

Kan kremen sløyfes eller erstatte whiskyen med akevitt, Cognac eller andre sprittyper? Skal drinken drikkes gjennom sugerør eller direkte fra glasset?

En klassisk Irish Coffee skal lages med god kaffe, brunt sukker, irsk whisky og med et fløyelsmykt kremlag på toppen. Den irske whiskyen mangler røyksmak og balanserer derfor godt sammen med de øvrige ingrediensene. Irish Coffee skal drikkes gjennom fløten, ikke gjennom sugerør. Poenget er å smake fløten samtidig med kaffe- og whiskyblandingen.
Irish Coffee er ikke spesielt vanskelig å lage, så det er enkelt å lykkes hjemme. Og ikke bare er det en god drink å varme seg på, den passer også ypperlig som dessert.

Artikkelbilde-Irish coffee.jpg

Slik lager du en Irish Coffee

(1 porsjon)

Minst 8 cl varm ferskbrygget Jacobs Utvalgte Brazilian french roast kaffe
4 cl irsk whisky
1–2 ts brunt sukker (hvitt sukker kan også brukes, men brunt sukker gir en mer karamellaktig smak)
Shaket eller lettpisket kremfløte

Du trenger i tillegg et varmebestandig glass eller krus.

Slik gjør du:

 1. Kremen skal være tykk, men ikke stiv. Har du en shaker, kan du med fordel shake kremfløten. Hvis ikke, pisk kremfløten veldig lett.
 2. Lag god kaffe.
 3. Varm opp et varmebestandig glass eller krus med kokende vann.
 4. Hell ut vannet og fyll kaffen i glasset.
 5. Tilsett brunt sukker.
 6. Rør godt om til sukkeret har løst seg opp.
 7. Hell whisky i den varme blandingen.
 8. Rør om.
 9. Kremen skal ligge som et lokk over kaffen, uten å blande seg. For å lettere lykkes med dette kan du holde en skje over kaffeblandingen, med baksiden opp. Hell kremen forsiktig over denne og ned i glasset.
 10. Kaffen kan gjerne dekoreres, for eksempel med brunt sukker, kaffebønner eller revet sjokolade.
 11. Server med det samme!

Historien om Irish Coffee

På 1940 -tallet var Foynes en av Europas største flyplasser og mottok regelmessig passasjerer fra USA, inkludert Hollywood -stjerner og viktige politiske skikkelser. En ny restaurant ble åpnet for å imøtekomme disse gjestene. Joe Sheridan, en ung kokk, hadde ansvaret for restauranten. Siden været vest på den irske øya kan være fryktelig, bestemte Joe seg for å lage en drink som gjestene hans kunne varme seg på. Historien forteller at da en amerikansk passasjer først drakk den spurte han "Er dette brasiliansk kaffe?" der Joe svarte "Nei, det er irsk kaffe".
Internasjonal suksess for den irske kaffen tilskrives Stanton Delaplane. Etter å ha smakt på kaffen, returnerte Stanton til USA hvor han fortalte vennen Jack Koeppler, eieren av Buena Vista om den. Duoen prøvde å gjenskape kaffen med liten suksess. Siden de ikke klarte å gjenskape den, tilbød Buena Vista Joe en jobb i USA – og Joe takket ja.
Etter hvert som Irish Coffee ble populær, har mange forskjellige versjoner av den dukket opp over hele verden. Den originale oppskriften er imidlertid ganske enkel, så alle kan mestre kunsten å lage en god irsk kaffe.
Irish whiskey museum

Fakta om Jacobs Utvalgte Brazilian french

Jacobs Utvalgte Brazilian French Roast har en relativt kraftig, bittersøt smak.
Den består av utvalgte kaffebønner fra Brasil som er blitt mørkt brent på fransk manèr.
Jacobs Utvalgte Brazilian French Roast drikkes gjerne blandet med melk og brunt sukker som en Caffé Latte, men mange foretrekker den imidlertid som en ren “Caffé Noir”.

Relaterte artikler