Publicis Shift og Mats Dreyer/Oktopus Studio (foto)
Høsten er tid for viltkjøtt, og til vilt trenger du skikkelig god saus.
– Det er enkelt å lykkes med sausen, og du må ikke stå og koke kraft i timevis. Velger du en viltkraft av høy kvalitet, lager du en nydelig saus på en-to-tre. Det er bare å invitere, sier kokk Jan Ivar Nykvist.
Det er ganske enkelt å lykkes med sausen, du må ikke stå og koke kraft i timevis. Jacobs Utvalgte viltkraft er utviklet av kokkene ved Kulinarisk Akademi og brukes på restaurantkjøkken over hele landet. Og med den lager du knallgod saus på en-to-tre. Det er bare å invitere.
Til kremet viltsaus trenger du:
3 ss smør
1 ss hvetemel
2,5 dl Jacobs Utvalgte viltkraft
2,5 dl kremfløte
50 g brunost
2 ss tyttebær
Salt og pepper
Slik gjør du:
Smelt smøret i en kjele. Ha i melet og brun blandingen under omrøring.
Varm kraften i en annen kjele. Hell i litt og litt av kraften i melblandingen mens du pisker.
Ha i fløte og brunost. La sausen koke i 10 minutter. Vend inn tyttebærene og la koke i ytterligere ett minutt.
Smak til med salt og pepper.
Synes du sausen blir for lys, kan du tilsette litt sukkerkulør.
– Du kan gjerne vende inn stekt sopp i sausen før servering. Gode kantareller setter en ekstra spiss på måltidet, tipser kokken.
Kraftene får du kjøpt her
Rosastekt reinsdyrfilet med timianstekte poteter
Du trenger (4 porsjoner)
600-800 g reinsdyr ytrefilet (her kan du bruke hjort eller annet viltkjøtt)
Salt og pepper
1 ss smør
600 g små kokefaste poteter (gjerne Perlepoteter)
2 ss olivenolje
2 ss finhakket timian
600 g rosenkål
150 g sopp, gjerne kantareller
4 dl kremet viltsaus
Slik gjør du:
Ha potetene i en ildfast form og vend inn olivenolje, timian, salt og pepper. Stek potetene i ovnen på 180 grader til de er helt møre. Små perlepoteter bruker ca. 20 minutter. Større poteter tar lenger tid.
Krydre reinsdyrfiletene med salt og pepper. Brun kjøttet i smør og stek det ferdig i ovnen på 180 grader til det har en kjernetemperatur på 54 grader. La kjøttet hvile i 5 minutter før du skjærer i det.
Kok rosenkål i lettsaltet vann til de er møre.
Stek soppen i samme stekepanne som du brunet viltkjøttet i.
Skjær viltkjøttet i skiver og server det med stekte poteter, nykokt rosenkål, stekt sopp og kremet viltsaus.
Et kraftverk
Jacobs Utvalgte sauser og kraft produseres på sausfabrikken Salus i Kongsvinger. Kraft kokes på ferske bein med mye kjøtt sammen med godt krydder og/eller på friske grønnsaker før den blir redusert ned i en stor vakuum-kjele. Vanndamp suges ut slik at ingen av de gode næringsstoffene og smakene går til spille. Alt lages med gode, naturlige ingredienser.