Dette er sausene kokkene sverger til

En skikkelig god middag med sammensatte smaker blir fort nedprioritert i en hektisk hverdag. Her er sausene som gir deg følelsen av å være på restaurant!

God smak og kvalitet går hånd i hånd. Derfor er sausene til Jacobs Utvalgte kokt og redusert på samme måte som på restaurant. De er utviklet i samarbeid med dyktige kokker på Kulinarisk Akademi.

– Sausene er perfekt for deg som har dårlig tid, men som fortsatt har lyst til å nyte god mat, legger kokken Julian Selven til.

Julian_Selven-med-lammekraft.jpg

Han jobber med premiummerket Jacobs Utvalgte og har bakgrunn fra Kulinarisk Akademi og flere kjente restauranter.

I en hektisk hverdag er det ikke alle som har tid til å koke kraft fra bunnen av eller redusere en fyldig saus. Flere sauser kan i tillegg være litt vriene å få til.  

– De fleste har kanskje ikke tid til å stå over grytene i timevis, meg selv inkludert. Jeg bruker disse sausene ofte fordi de kokes på samme som jeg skulle gjort det selv. De er fulle av gode råvarer og smak, de er the real deal, understreker Selven.

Sauser til alle anledninger

Alle sausene til Jacobs Utvalgte er basert på redusert kraft og tilsatt gode ingredienser som ekte meierismør, friske urter og krydder. Skulle du ha litt ekstra tid til overs, anbefaler Selven å teste ut hva du kan bruke de ulike sausene til – og hva du kan gjøre med dem.
– Du kan tilføre sausene noe ekstra dersom du er i det kreative hjørnet, sier han.

Vilt god soppsaus

Jacobs Utvalgte Viltkraft er en perfekt base for en smaksrik soppsaus, som er den perfekte kombinasjon med viltkjøtt.

Dette trenger du:
2stk sjalottløk
100g sopp (f.eks. kantareller)
1 ss smør
1 ss hvitvinseddik
0,5dl eplejuice
1 Jacobs Utvalgte Viltkraft
2 dl fløte
1 ss fersk timian
1 ss bladpersille

Slik gjør du:
Finhakk sjalottløk, fersk timian og litt av soppen. Stek på middels varme til løken er «blank» og myk. Hell over hvitvinseddik og eplejuice, og reduser til ca. 20% av totalen. Tilsett viltkraften fra Jacobs Utvalgte og fløte. Reduser til sausen tykner. Pannestek sopp i mindre biter, og ha dette i sausen. Smak til med salt og pepper. Tilsett finsnittet bladpersille rett før servering.

Tips!

Soppsausen egner seg like god til biff!

 

Rask smørsaus til fisk 

Lag en herlig smørsaus til fisken på fiskekraft. Surr finhakket løk, ha i litt hvit matvin, en boks Jacobs Utvalgte reduserte Fiskekraft, litt kremfløte og uforskammede mengder smør. Ikke vær beskjeden.

Dette trenger du:
3 dl Jacobs Utvalgte Fiskekraft
2 ss fløte
200 g smør
2 ss finhakkede urter
½ sitron

Slik gjør du:
Ha 2 dl fiskekraft i en kjele og kok inn til det gjenstår ca. 2 ss. Ta kjelen av varmen og pisk inn 150 g smør til du har en smørsaus. Vend inn urter og smak til med sitronsaft, salt og pepper. 

Tips!

Sausen er god med rogn og friske urter og gjerne en skvis med fersk sitron for litt ekstra syre.

– Til fiskesausen kan du enkelt vende inn litt pisket krem, rogn, gressløk og ferskpresset sitronsaft før servering, sier Selven. – Det blir så godt, og gir en ekstra dybde!

Server sausen til torsk.

Saus-til-biff.jpg

Sausen er biff!

Denne smaksrike varianten av en klassiker er basert på oksekraft, full av smak og fylde. I tillegg er den lekende lett å lage.

Dette trenger du:
2 ss mateddik
1 hvitløksfedd
En neve pepperkorn
2 laurbærblad
1 Jacobs Utvalgte Oksekraft
Frisk timian eller persille
Smør

Slik gjør du:
Småkok mateddik sammen med knust hvitløksfedd, pepperkorn og laubærblad. Tilsett hele kartongen Jacobs Utvalgte Oksekraft og småkok i 3-4 minutter til sausen tykner. Ha i frisk timian eller persille rett før servering. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Rør inn et par spiseskjeer smør før servering.

Dette kan du bruke de ulike sausene til:

• Jacobs Utvalgte Peppersaus: En kremet saus som er god til alt av kjøtt.
• Jacobs Utvalgte Béarnaisesaus: Sausen som er perfekt saus til biff og annet kjøtt.
• Jacobs Utvalgte Hollandaisesaus: En herlig smørsaus til Eggs Benedict, på asparges eller til alle typer fisk.
• Jacobs Utvalgte Rødvinssaus: Egner seg like godt til både kjøtt, fisk og i gryter.

Kraftfulle smaker

Med kraft kan du enkelt basere både tidløse og trendy matretter – alt fra supper til sauser. Jacobs Utvalgte ulike krafter kokes på ferske bein – eller grønnsaker – sammen med mye godt krydder og friske grønnsaker, før de blir redusert i en stor vakuum-kjele slik at næringsstoffene og de sammensatte smakene bevares. Her er noen inspirerende oppskrifter med kraftfulle smaker.

Ramen_kyllingkraft_oppskriftsbilder.jpg

Ramen av god kraft

Ramen er både smaksrikt, enkelt og godt. Du kan faktisk trylle frem en autentisk ramen på et kvarters tid. Fristende, ikke sant?
– Ramen har lenge vært i vinden, men det er mange som ikke vet at det faktisk er ganske enkelt å lage hjemme selv, sier Selven.

Slik lager du Ramen

Risotto-m-kyllingkraft.jpg

Kyllingkraft i risotto

– Når jeg lager risotto, liker jeg å blande kylling og grønnsaksbuljongen. Den tilfører mye til smaksbildet. Løpstikken er tydelig og komplementerer kylling godt. Den kommer i større, praktisk pakning – for du trenger en del til risottoen.

Slik lager du Julian Selvens Risotto med kyllingkraft.

Kamskjellsuppe.jpg

Kamskjellsuppe med stor K

Hva med en varmende skalldyrsuppe neste gang du ber til middag? Denne enkle oppskriften er full av dybde og smaker som garantert slår an hos gjestene. Suppen kan også serveres som forrett.

Slik lager du Kamskjellsuppe

 

For flere oppskrifter

Pil_ned.gif

 

 

Relaterte artikler