Varme sommerdager og en rykende grill med nydelig mat er høydepunktet for mange nordmenn.
De fleste er glade i en god pølse, men råvaren har fått et ufortjent stempel som alternativet for barna når det er grillfest.
– Pølser trenger ikke være en nødløsning eller det barna blir servert når det er grillfest. Med pølser av høy kvalitet, gode råvarer og litt omtanke kan det bli et måltid som konkurrerer med de mest ambisiøse grillrettene, sier kokk David Jonsson.
Han jobber som produktutvikler med premiummerket Jacobs Utvalgte, som du blant annet finner i hyllene hos Meny.
David har også lang erfaring som kokk og har jobbet på flere restauranter i Oslo.
– Pølsene til Jacobs Utvalgte skiller seg også ut i butikkhyllene. De inneholder mye kjøtt, kommer i et bredt utvalg i forskjellige varianter, og er godt krydret. I pølsene med ost tilføres masse ekstra smak, sier David og legger til:
– Pølsene til Jacobs Utvalgte er laget av kvalitetsråstoff fra Jæren Smak-konseptet. En større gris med jevn kvalitet og gode oppvekstvilkår gir ekstra smakfullt, mørt og saftig svinekjøtt.
Røkte eller rå pølser
Mens grillen varmes opp, forteller David om de ulike pølsene til Jacobs Utvalgte. Til dagens grilling har han valgt ut nyhetene Spicy Ostepølse, Urtepølse med Bedaost, Baconpølse, den tyske klassikeren Bratwurst og italienskinspirerte Salsiccia, som er utrolig saftig og smakfull.
– Personlig er jeg veldig begeistret for den nye ostepølsen. Den har et herlig sting fra jalapeño, som balanseres med smaken fra smeltet cheddarost, sier David.
I tillegg forteller han at urtepølsen er godt krydret med blant annet hvitløk, timian og muskatnøtt, og at Bedaost fra Ystepikene på Jæren gir en litt annerledes og fastere tyggemotstand enn mange andre ostepølser.
Se alle pølsene til Jacobs Utvalgte
Spicy Ostepølse, Baconpølse og Urtepølse med Bedaost er røkte, mens Bratwurst og Salsiccia er rå. Hva er egentlig forskjellen på rå og røkte pølser?
– Det ligger i navnet. Kjøttet i rå pølser er rått, men «vanlige» pølser er varmrøkt. Selv om tilberedningen er ganske lik, trenger de rå pølsene litt lenger steketid. De må også passes litt bedre på under grillingen, men det er absolutt ikke vanskelig.
I tillegg har David laget enkelt og veldig godt tilbehør som løfter smaken, men lar pølsene være stjernen i måltidet.
Se oppskriftene nederst i artikkelen.
Den vanligste feilen
Som kokk ser David ofte at mange gjør feil når de griller, noe som kan ødelegge både maten og den gode stemningen i sommervarmen.
Her har han samlet noen tips som hjelper deg når du lager pølser på grillen.
Tips 1:
Ikke snitt pølsene
Lager du snitt i pølsene, renner saften ut. Pølsene blir mye mer saftige og smakfulle hvis du ikke snitter dem.
Tips 2:
Snu pølsene ofte
De fleste griller med høy temperatur, og da er det lett at pølsene sprekker. Snu dem derfor ofte til de får et fint grillmønster.
Tips 3:
Pass på temperaturen
Når pølsene har fått grillmønster, er det viktig å senke temperaturen. De som bruker kullgrill kan ha mindre kull på den ene siden av grillen og flytte pølsene dit varmen er lavere. Bruker du gassgrill, kan du enten flytte dem til en sone med lavere varme eller skru ned temperaturen.
Tips 4:
Slik vet du at pølsene er ferdige
Alle griller er forskjellige, så steketiden vil variere litt. Kjenn litt på pølsene med en grillklype underveis. Når du kjenner at kjøttet er fast, er de gjennomstekte. Det tar vanligvis 10-12 minutter. Da kan pølsene legges på et fat eller en fjøl.
Tips 5:
La pølsene hvile
Ikke skjær i pølsene direkte etter grilling, for da renner saften ut. Når pølsene får hvile trekker de seg sammen og blir saftigere og mer smakfulle.
Kull eller gass?
Kokken er en stor fan av grilling, både når det gjelder den unike smaken og det sosiale ved å lage maten utendørs.
– Kunnskapen om å tilberede mat over glør og åpen ild har blitt overlevert gjennom tusenvis av år, og fremdeles samles vi rundt ild. Det skaper ofte øyeblikk vi husker lenge, sier kokken.
Han liker aller best når maten er grillet over kull, men sier gassgrill er et praktisk, trygt og godt alternativ.
– Med kullgrill får maten den unike smaken av ild og røyk, selv om det krever litt forarbeid. Når du bruker gass mangler røyksmaken, men det gir likevel smaken av mat som er laget utendørs.
Har du ikke mulighet til å grille? Det er ikke noe problem. Tipsene til David fungerer like godt når pølsene stekes i pannen, og de smaker fortsatt helt fantastisk.
Tilbehøret som løfter matopplevelsen
Pølser av så høy kvalitet fortjener godt tilbehør, og til dagens grilling har David laget noe av tilbehøret han synes er best sammen med pølser.
– Baconjam, som er et slags baconsyltetøy, krysser av på de fleste boksene for meg. Det tilfører rikelig med god røyksmak fra baconet og er både salt, søtt og syrlig, sier han.
Ellers viser kokken hvordan du raskt og enkelt kan sylte rødløk, som han igjen topper med knasende potetchips.
– Jeg er også veldig glad i å bruke sesongens grønnsaker sammen med grillmat. Det trenger ikke være så komplisert, for jeg vil at pølsene skal være stjernen i måltidet.
For å gi grønnsakene et ekstra løft, tipser David om å steke dem på grillen sammen med pølsene.
– Det tilfører masse god sødme og trekker frem det jeg synes er best med grønnsaker. Når grønnsakene er ferdige kan du for eksempel presse litt frisk sitron eller drysse over litt revet Parmigiano-ost.
I dag forbereder han et par ulike varianter på grillen.
Den første er en blanding av squash, brokkolini, aspargesbønner og asparges, som toppes med en syrlig dressing. Den andre er hjertesalat med et dryss hasselnøtter og Parmigiano med chilimajones.
Kokken tipser også om at Jacobs Utvalgte har et bredt utvalg av godt tilbehør til pølsene.
– Pølsebrødet til Jacobs Utvalgte er laget av surdeig. Det gir litt ekstra tyggemotstand, noe jeg synes er veldig godt. Ellers er det alltid godt når pølsene får selskap av Potetsalat eller Tzatziki fra Jacobs Utvalgte på tallerkenen.
Kokken legger til:
– Potetsalaten til Jacobs Utvalgte har et lett sennepspreg som balanserer det fete i pølsene med litt syrlighet. Den kan gjerne toppes med litt sprøstekt løk, granateplekjerner og finhakket gressløk for enda mer smak.
Se oppskriftene.