Foto: Mats Dreyer
Lag en rask pavlova med marengs, is og bær, eller server sjarmerende iskjeks til små og store.
Her presenteres 7 spennende og smakfulle dessertoppskrifter, samt gode kokketips.
– Prøv deg frem og finn smakene du liker! Iskrem er en leken dessert. Gjør noe ekstra morsomt ut av isen, sier kokk Julian Selven.
Han har bakgrunn fra Kulinarisk Akademi og flere kjente restauranter og jobber nå med premiummerket Jacobs Utvalgte.
– Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Selv synes jeg karamellisert popkorn gir en helt unik og fantastisk smak sammen med isen, sier han.
Her kan du lære deg å lage karamellisert popcorn og inspireres til andre spennende desserter med Jacobs Utvalgte iskrem. Men aller først - Jacobs Utvalgte har lansert fire nye varianter iskrem!
Nye iskremer fra Jacobs Utvalgte
I samarbeid med Grete og Ole Morten på Iskremgården på Jæren, er det utviklet nye smaker. Tilhengere av Jacobs Utvalgte is kan nå glede seg over at det er fem smaker å velge mellom:
Iskrem med hasselnøtt, -sjokolade, -portvin og sviske, - vanilje, og en jordbærsorbet.
Aperitiff av jordbærsorbet
I spesielle anledninger er det naturlig å innlede med en en god aperitiff. Her er Jacobs Utvalgte sin jordbærsorbet perfekt med en syrlig sitrondrikk i bunnen av et stettglass.
– Ikke bare er det en veldig velsmakende kombinasjon, men det ser også nydelig friskt ut, sier kokken.
Til vårens mange anledninger har Julian delt syv gode dessertoppskrifter:
1. Festlige iskjeks til barna
Du trenger (4 porsjoner):
4 iskjeks
4 kuler Jacobs Utvalgte iskrem
Kakestrø og annet pynt
Slik gjør du:
Ha en kule i hver iskjeks og pynt med morsom topping. Her er det fritt fram for fantasien. Sjokolade og kakestrø blir hår, makroner og popcorn blir hatter. Øyne laget av sukker gir ekstra fine fjes, disse finner du hos MENY. La gjerne barna hjelpe til med å lage dem!
2. Pavlova med is, bær og vaniljesaus
Noe av det beste med iskrem, er at desserten går raskt. Pavlova er herlig sommerkake, som blir ekstra god med iskrem.
Du trenger (4 porsjoner):
1 ferdig marengsbunn
6-8 kuler Jacobs Utvalgte iskrem (gjerne flere smaker)
1 kurv bringebær
1 kurv jordbær, delt i fire
1 kurv bjørnebær
3 dl vaniljesaus
Slik gjør du:
Legg marengsbunnen på et fat. Ha på iskuler, friske bær og topp med vaniljesaus. Kaken blir ekstra god med Jacobs Utvalgte lakriskuler og Jacobs Utvalgte sjokolade med karamell, mandler og havsalt.
Tips!
Legg iskuler på et brett og frys ned på forhånd. Da holder de litt lenger på pavlovaen før de smelter – og du sparer litt tid!
3. Sjokoladefondant med portvin- og sviskeiskrem
Du trenger (porsoner):
Jacobs Utvalgte sjokoladefondant
Jacobs Utvalgte iskrem med portvin og svisker
Mynteblader og hasselnøtter til pynt
Slik gjør du:
Varm sjokoladefondant i ovnen som beskrevet på pakken.
Temperer isen noen minutter. Da blir det enklere å lage iskuler.
Anrett sjokoladefondant på asjetter. Sett iskulen forsiktig ved siden av fondanten. Pynt gjerne med mynteblader og hakkede hasselnøtter.
4. Marengs i glass med hasselnøttis, jordbær, mandler og karamellsaus
Du trenger (4 porsjoner):
1 ferdig marengsbunn eller 16 pikekyss
1 kurv friske jordbær, delt i fire
1 dl mandelflak
4 kuler Jacobs Utvalgte hasselnøttis
2 dl Jacobs Utvalgte karamellsaus
Knus marengsen og fordel i fire glass sammen med jordbær og mandelflak. Legg en kule hasselnøttis (eller vaniljeis) i hvert glass og topp med karamellsaus før servering.
Tips!
Marengs og iskrem i glass er en super måte å bruke opp marengs på, om du har rester til overs.
5. Is med friske jordbær og jordbærsaus
Iskrem og jordbær er en nydelig klassiker. Her er en god vri med jordbærsaus.
Du trenger (4 porsjoner):
2 kurver jordbær
1 dl melis
8-12 Jacobs Utvalgte Cantuccini-kjeks med mandler
8-12 kuler Jacobs Utvalgte vaniljeis
Slik gjør du:
Del jordbærene i fire. Kjør halvparten av jordbærene og melis til en jevn jordbærsaus med stavmikser. Ha resten av jordbærene i fire dessertskåler. Legg 2-3 kuler vaniljeis i hver skål og topp med jordbærsaus. Grovhakk Cantuccini-kjeksen og strø over.
6. Iskrem på vaffel
Gjør litt ekstra ut av klassikeren vaffel og iskrem.
Ved å legge iskrem med forskjellig smak mellom to vaffelplater med bær og friske urter får man en ny vri på den klassiske pavlovaen.
7. Hasselnøttis med karamelliserte popkorn
Du trenger (4 porsjoner):
50 g smør
50 g sukker
50 g mørk sirup
1/4 ts natron
1/2 ts Jacobs Utvalgte flaksalt
1/2 pose poppet popkorn (ca. 40 gram)
8-12 kuler Jacobs Utvalgte hasselnøttis
2 dl karamellsaus
Slik gjør du:
Smelt smøret i en kjele. Ha i sukker og sirup og bland godt. Kok i 4 minutter. Ikke rør de første 2 minuttene. Dra kjelen av varmen og rør inn natron og salt. Vend inn popkorn. Legg popkornene på et bakebrett med bakepapir og stek i ovnen på 150 grader i ca 8-10 minutter. Ta dem ut og fordel dem utover brettet slik at færrest mulig ligger oppå hverandre. Avkjøl.
Ha iskremen i fire dessertskåler og topp med karamelliserte popkorn. Server!
Gjør det enkelt med sauser
Det skal ikke så mye til for å lage en god iskremdessert, forteller Julian:
– For den som ikke har så god tid kan man få til mye med riktig saus til riktig iskrem. Jacobs Utvalgte sauser er godt tilpasset iskremene, sier kokken.
Jacobs Utvalgte dessertsaus med mango og pasjonsfrukt er nydelig til hasselnøttisen - gjerne litt hakkede hasselnøtter på toppen. Sausen er også å anbefale med jordbærsorbet og et mintblad på toppen.
Dessertsausen med solbær fra Jacobs Utvalgte er perfekt for sjokoladeisen, hvor smakskombinasjonen med sjokoladebitene i iskremen og sødmen i sausen er en vinner.
Med iskrem, saus, makroner og annet tilbehør har du alt du trenger for den perfekte 17. mai-desserten. Lager du en isbuffet kan gjestene få gleden av å velge selv:
– I et travelt hus fylt med barn og bunadskledde gjester har man ikke alltid så mye kapasitet. Så hvorfor ikke sette ut alt av tilbehør og sauser og la gjestene lage kombinasjonene de selv har lyst på? Det blir en 17.mai dessert gjestene sent vil glemme, avslutter Julian.
Tips!
I en riktig god dessert er tekstur nesten like viktig som smak. Med denne sjokoladecrumblen gir du iskremdesserten den ekstra piffen som imponerer.
En lokal iskremdrøm
Iskremen til Jacobs Utvalgte er fra Iskremgården på vakre Jæren. Grete og Ole Morten Høiland lage fløyelsmyk gourmet-is med lite luft og mye smak.
Melken får de fra naboens kyr, som gresser i det åpne landskapet og den friske havbrisen fra Nordsjøen. God melk og ekte råvarer gir en uimotståelig iskrem.
Jacobs Utvalgte Iskrem får du kjøpt hos Meny