Så enkelt lager du tre pastaklassikere

– Alt du trenger for å lykkes med klassiske pastaretter er gode råvarer, sier David Jonsson, kokk og produkttester for Jacobs Utvalgte. Her får du hans beste tips til hvordan du enkelt imponerer gjestene på ekte, italiensk vis.

Så tidlig som 1913 kom makaronien til Norge, og siden da har pasta blitt en folkekjær basisvare i norske hjem.

David_Jonsson_Kokk.jpg

– Pasta er en enkel råvare, men som med de riktige ingrediensene resulterer  i et fantastisk måltid, sier David Jonsson, kokk og produkttester for Jacobs Utvalgte.

Han understreker at de ulike pastatypene til Jacobs Utvalgte er  laget på autentisk vis etter en oppskrift fra Sør-Italia. Pastaen støpes i bronseformer og tørkes sakte.

– Vår pasta inneholder durumhvete av første klasses kvalitet, noe som resulterer i forbedret smak. En langsom tørkeprosess ved lav temperatur bidrar til en perfekt, spenstig tekstur. Bruken av bronsjestøpte former gir pastaen en grov overflate, som i sin tur gjør at sausen fester seg bedre til pastaen.

– Vi setter kvalitet og smak veldig høyt, fortsetter David.

Syv pastatips

  • Kok pastaen etter anvisningen – al dente: Myk nok til å spises, fast nok til å gi tyggemotstand.
  • Bruk regelen "10-100-1000": 10 g salt - 100 g pasta - 1000 ml vann.
  • Ta vare på litt av kokevannet. Det er mye stivelse i vannet som er perfekt å bruke i pastasausen.
  • Ikke skyll pastaen i kaldt vann.
  • Bruk litt olivenolje i pastaen slik at den ikke kleber seg, med mindre den skal vendes rett i en pastasaus.
  • Tenk alltid få, men gode råvarer.
  • Ha alltid olivenolje, knuste tomater og parmesan tilgjengelig. Da har du basen til mange klassiske pastaretter.

Pepper i vinden

Skaal-m-pepper-liten.pngDe siste årene har det florert av ulike pastaretter i sosiale medier med få ingredienser og kreative tilberedningsmåter. Alt fra Vodka pasta, Baked feta pasta til «Cacio e Pepe»- en pastarett kjent for sin enkelhet. Navnet betyr bokstavelig talt «ost og pepper» på italiensk, og retten består kun av pasta, Pecorino-ost og ristede, svarte pepperkorn.

– Retten er en hyllest til det enkle og kvaliteten på de få ingrediensene som brukes. Den kan både spises som den er eller som tilbehør til kjøtt og fisk, tilføyer David.

Uavhengig av hva du skal lage er det lurt å alltid ha parmesan, en god olivenolje, hvitløk og pasta tilgjengelig hjemme. – Da har du en perfekt base som du enkelt kan sette smak på med bacon, ost, solmodne tomater og basilikum, avslutter han.

Enkelt å lage, perfekt resultat

De to matglade vennene Marius (42) og Elisabeth (40) møtes som regel et par ganger i uka for å lage middag sammen. Italia er hovedinspirasjonen, derfor går det mye i pastaretter.

Elisabeth_og_Marius_lager_pasta.jpg

Marius (42) og Elisabeth (40) møtes som regel et par ganger i uka for å lage middag sammen.

– Jeg elsker å be venner på middag, så her er døra alltid åpen, sier Elisabeth. Men i en hektisk hverdag liker de to at det ikke skal ta for lang tid å lage noe godt: – Pasta er noe de fleste liker. Samtidig er jeg opptatt av å finne produkter av god kvalitet, fortsetter hun. Nå skal hun prøve seg på en hot arrabiata med lumaconi og tørrsaltet bacon (oppskrift lenger ned i artikkelen).

– Det jeg liker best med Lumaconi-pastaen er at den gjør seg godt til tomatbaserte retter, enten det er kjøtt eller vegetar, legger hun til.

– Jeg holder aldri tilbake på parmesanen, smiler Marius. Med faste arbeidsfordelinger går matlagingen raskt.

Elisabeth danderer den spicy retten i fire skåler, river over fersk parmesan og topper retten med litt krønsj i form av tørrsaltet, stekt bacon.

– Jeg bruker gjerne litt ekstra penger på hverdagsluksus som dette, smiler hun.

– Nå er det bare opp til gjestene å bedømme, avslutter Marius.

Spicy arrabiata med Lumaconi

Lag en spicy, smaksrik variant med Jacobs Utvalgte Pastasaus Hot Chili. Denne tomatbaserte pastaretten kan du enkelt gjøre til din egen ved å legge til flere ingredienser.

Spicy arabiata.jpg

4 porsjoner

Dette trenger du:
1 Jacobs Utvalgte Pastasaus Hot Chili
1 pakke tørrsaltet bacon
Parmesan, revet
Cherrytomater
En neve fersk basilikum
1-2 chili
Jacobs Utvalgte Lumaconi Pasta

Slik gjør du:
Varm opp Jacobs Utvalgte Pastasaus Hot Chili i en panne på middels varme. Kok pastaen i henhold til anvisningen, og husk å salte vannet. Når pastasausen er varm og pastaen er ferdig kokt, tilsetter du pastaen i sausen. Del cherrytomatene i to og vend dem inn i sausen for en frisk smak. Rør det sammen slik at pastaen blir godt dekket av sausen og tomatene blir lune.

Server retten i pannen eller fordel den i dype tallerkener. Topp hver porsjon med sprøstekt, tørrsaltet bacon og godt med parmesan. Dryss fersk basilikum og tynne skiver av fersk chili over for ekstra smak og aroma.

Carbonara med Linguine

– Alle burde prøve å lage en klassisk carbonara. Denne tidløse retten består av få ingredienser, men desto viktigere er det at disse er av høy kvalitet, sier David. Selv om en autentisk carbonara skal ha guanciale, kan man fint bytte det ut med pancetta eller tørrsaltet bacon. Retten har dype røtter i italiensk matkultur.

Carbonara med linguine.jpg

4 porsjoner

Dette trenger du:
4 egg
100 g parmesan, revet
1 ts grovkvernet sort pepper
200 g tørrsaltet bacon
400 g Jacobs Utvalgte Linguine
1 dl av kokevannet
salt

Slik gjør du:
Rør sammen egg og parmesan i en bolle. Bland godt. Stek baconet sprøtt i en tørr panne mens du koker pastaen i lettsaltet vann. Ta vare på 1 dl av kokevannet når du heller av vannet. Vend den kokte pastaen i litt olivenolje før du vender inn eggeblandingen. Spe sausen med litt av kokevannet, før du smaker til med salt og pepper. Server med nykvernet pepper og ekstra parmesan.

Ragu Bianco – Hvit bolognese med pappardelle

Denne klassiske pastaretten har fått en ny vri. I stedet for kjøttdeig, brukes kjøttet fra en saftig rå Salsiccia-pølse som gir smak av hvitløk, pepper og rosmarin. Resultatet blir en perfekt balansert ragu.

Ragu Bianco.jpg

4 porsjoner

Dette trenger du:
1/2 gul løk
1 gulrot
1/2 stilk stangselleri
100 g tørrsaltet bacon
Rå Salsiccia fra Jacobs Utvalgte
Olivenolje
1/2 dl matvin
1 boks Jacobs Utvalgte Kyllingkraft
1 dl kremfløte
Jacobs Utvalgte Pappardelle
Parmesan, revet

Slik gjør du:
Stek tørrsaltet bacon fra Jacobs Utvalgte i olivenolje på middels varme. Det skal ikke bli sprøstekt. Finhakk løk, gulrot og stangselleri før du blander det med baconet. La det surre til grønnsakene er myke. Ta skinnet av Salsiccia-pølsen og stek kjøttet i en panne med olivenolje. Hakk opp Salsicciaen under steking for å få en mer kjøttdeiglignende konsistens. La det brunes lett før du blander det med grønnsaks- og baconblandingen – og litt matvin hvis ønskelig. Tilsett deretter litt og litt kyllingkraft. La det redusere godt før du tilsetter fløte. La det koke i noen minutter til sausen får en tykk og fin konsistens. Vend inn kokt pappardelle-pasta i den smakfulle sausen. Server med finrevet parmesan og friske urter.


Ulike pastatyper

Vet du hvilken pasta du skal velge? Her er seks forskjellige varianter med ulike bruksområder:

Fusilloni

Fusilloni er store korketrekkere som gjør seg godt i pastasalat, tomatsaus, eller gratinert i ovnen.

Conchiglie

Conchiglie som betyr «skjell» på italiensk. Finnes ofte i ulike farger. Passer best med tykke sauser eller gratinert i ovnen.

Tagliatelle

Taglitalle er flat båndpasta laget på original oppskrift fra Nord-Italia med durumhvete. Gjør seg godt til tomatbaserte og rike sauser

Casarecce

Casarecce holder godt på sausen og er perfekt til ragu. Opprinnelig siciliansk.

Linguine

Linguine minner om spagetti, men har en tynnere og flatere form. Perfekt til kremete sauser og skalldyr.

Pappardelle

Pappardelle kommer av «pappare», som betyr å sluke mat. En bred båndpasta som absorberer sauser godt. Bytt gjerne den klassiske spaghettien ut med pappardelle for variasjon.


Jacobs Utvalgte pasta får du kjøpt hos Meny

Logo_meny.png

 

Relaterte artikler