Imponer gjestene med asiatiske klassikere

Har du invitert til middag eller skal du bare kose deg litt ekstra i helgen? Da er dette perfekte retter å sette på bordet.

Asiatiske småretter fra Jacobs Utvalgte

Smaker fra det asiatiske kjøkkenet har lenge vært en favoritt for mange nordmenn, men de siste årene har interessen nådd nye høyder.

Mathaller og små gateboder med asiatiske retter har sprunget opp over hele landet, og hos dagligvarekjedene har råvarer man forbinder med spesialbutikker blitt mer og mer vanlig.

Men å lage rettene hjemme er det mange som har sperre for. Det er ofte fremmede ingredienser og de krever ofte mye tid.

Med disse rettene kan du imponere gjestene dine uten å bruke masse tid på hakking, bretting, koking og alt annet som skal til for å lykkes.

For deg som skal lage deleretter til gjestene dine eller bare vil kose deg litt ekstra i helgen, har vi komponert en meny med noen av de mest kjente klassikerne fra Asia.

Gua Bao

Denne spennende retten kombinerer noe av det beste fra Kinas kjøkken: Silkemyke, dampede Bao Buns og deilig Five spice-krydder som passer perfekt til den møre ribben som følger med.

Her henter vi også inspirasjon fra asiatiske kjøkken med en nydelig teriyakisaus.

Server retten med hakkede peanøtter og syltede grønnsaker. Det gir perfekt balanse med søtt, salt og syrlig.

Drøyt halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julaften, men med asiatiske smaker kan den nytes hele året.

Kjøttet er norsk fra Prima Jæren og er tilberedt i sous vide. Det trenger bare 25 minutter i ovnen før det er klart til å nytes.

Oppskrift

Money Bag

Jacobs Utvalgte Money Bag er en rett som fortsatt er relativt ukjent for nordmenn.

Men i Asia spises den ved spesielle anledninger og symboliserer lykke og velstand.

Det er en sprø dumpling fylt med reke, koriander og chili, og det følger med en soya- og ingefærsaus.
Chilien gir et lite kick, og med friskheten fra ingefæren i sausen er dette en perfekt appetittvekker til forrett.

Oppskrift

Crispy Duck

Cripsy Duck fra Jacobs Utvalgte

Crispy Duck, en av nordmenns store favoritter, er en delikatesse som har preget det kinesiske kjøkkenet i flere hundre år.

Bianyfang var den første kinesiske restauranten som spesialiserte seg på Crispy Duck. Den åpnet i Beijing helt tilbake i 1416 og finnes i den kinesiske hovedstaden den dag i dag.

Det møre og helt unikt krydrede andekjøttet med søt hoisin-saus og dampede pannekaker er virkelig festmat. Det er lett å forstå hvorfor så mange har retten som en favoritt.

For å vise hva man kan gjøre for å variere på eget kjøkken, har vi valgt å vise to måter å tilberede anden på: En stekt i ovnen og en annen helfritert i kokende olje.

Når anden friteres, blir den ekstra sprø og god, men det blir kjempegodt når den stekes i ovnen også.

Sammen med kjøttet og sausen har Julian valgt agurk, gulrot og vårløk.

Og som en ekstra smaksforsterker kan du bruke litt papaya, en tropisk frukt som gir mer sødme og friskhet.

Oppskrift

Dumplings

Gyoza fra Jacobs Utvalgte

Det finnes noen matretter som smaker så spesielt og godt at du husker den første biten du tar for alltid. For mange er nettopp dumplings én av disse rettene.

Jacobs Utvalgte har utviklet både Gyoza og Wonton. Det er retter med lange tradisjoner som spises over hele verden.

Det finnes utallige typer dumplings fra Asia, og for at noe skal kunne kalles en gyoza må den gjennom to prosesser: Steking og damping.

En Gyoza stekes på én side, i tillegg til at den dampes. Stekeskorpen gir mer smak, og også mer struktur når den tygges.

Fra Jacobs Utvalgte får du Gyoza med kylling, Gyoza med reker og Gyoza med Shitake. Deigen rundt det saftige og smaksrike fyllet minner litt om pasta, og kombinasjonen er skikkelig comfort-food.

Alle Gyoza-variantene har også hver sin saus i pakken.

Varianten med kylling kommer med en ponzusaus med både umami og litt sting. Varianten med reker serveres med en frisk saus av appelsin og ingefær som virkelig kompletterer smaken på sjømaten. Varianten med Shitake serveres med soya- og ingefærsaus.

Oppskrift

Wonton - perfekte fingermat

Wonton fra Jacobs Utvalgte

Wonton er perfekt som små munnfuller når gjestene ankommer. Disse delikate dumplingene er fylt med en smaksrik kombinasjon av reker og sitrongress, og serveres med en frisk, sødmefull dip som balanserer syrligheten fra sitrongresset på en nydelig måte.

For å løfte retten enda et hakk kan du servere wontonene med chilimajones fra Jacobs Utvalgte. Den gir en ekstra dimensjon til smaken – og passer også svært godt sammen med Gyoza.

Oppskrift

Ramen

Ramen fra Jacobs Utvalgte

Ramen er noe av det beste som har funnet veien til norske middagsbord de siste årene. Den varme, smakfulle kraften, nudlene som suger til seg smak fra suppen, og topping som bare fantasien setter grenser for – alt dette gjør ramen uimotståelig.

Denne klassiske japanske retten finnes i mange varianter, og Jacobs Utvalgte har utviklet to typer kraft. I denne oppskriften bruker vi Shoyu, som betyr soyasaus på japansk.

Til Shoyu-ramen passer nakkekoteletter fra Jacobs Utvalgte perfekt. Det møre kjøttet har stor stekeoverflate, og fettet bidrar med ekstra dybde og smak til kraften. Som nudler brukes gjerne eggnudler, men du kan velge den typen du liker best.

Oppskrift

Men i hvilken rekkefølge anbefales å servere rettene hvis du skal lage alle sammen?

Wonton er perfekt som fingermat til å starte med. Da kan fatet sendes rundt mens du klargjør skåler med Ramen.

Etter suppen er det bare å sette frem både Gyoza og Crispy Duck, så kan alle rundt bordet forsyne seg som de vil.